Защо бойлерът се охлажда бързо?

За бoйлерите

Ако забележите, че горещата вода в бойлера се охлажда бързо. Всеки път трябва да изчакате, за да вземете душ. Това означава, че има проблеми с работата на котела, може да се наложи ремонт. Може да има няколко причини, но това може да се поправи. В тази статия ще научите повече за причините и методите за решаване на проблема.

Основни елементи и принцип на действие на котела

Независимо от производителя и обема, повечето котли имат приблизително еднакъв дизайн, състоящ се от следните основни компоненти, а именно:

 • външна обвивка;
 • термостат;
 • топлоизолация – слой под обшивката;
 • вътрешен резервоар;
 • водосборни и изходни тръби;
 • Нагревателни елементи от мокър или сух тип;
 • термостат;
 • магнезиев анод.

Дизайн на котела

Принципът на работа се основава на следното: котелът съдържа нагревателни компоненти, управлявани от термостати. Необходим е термостат, за да зададете определена температура, така че водата да не се нагрява. Резервоарът трябва да бъде покрит с изолационен материал, а целият комплект е поставен в метална кутия, която обикновено се монтира на стената. Анодът е разположен по такъв начин, че предпазва резервоара от корозия, като по този начин увеличава експлоатационния му живот.

Ако горещата вода в котела се охлади бързо, това може да се дължи на повреда на един от ключовите елементи.

Колко време поддържа температурата на котела?

Продължителността на отоплението на котела зависи от няколко фактора:

 • Капацитет на котела: По-големите бойлери имат по-голям обем вода и могат да поддържат температурата по-дълго от по-малките модели.
 • Изолация: Качеството на изолацията на бойлера оказва значително влияние върху способността му да поддържа температурата на водата. Добре изолираните уреди могат да поддържат топлата вода топла за дълго време.
 • Начална температура на водата: Колкото по-висока е първоначалната температура на водата, толкова по-дълго устройството може да поддържа водата топла.
 • Околна температура: При студени условия загубата на топлина става по-бързо и котелът не може да поддържа температура толкова дълго, колкото при по-топли условия.

Избор на температура 

Добре изолираният бойлер може да поддържа топлата вода гореща от 12 до 24 часа. Тази продължителност обаче може да варира в зависимост от всички горепосочени фактори. Препоръчително е да проучите характеристиките на конкретен модел и да обърнете внимание на препоръките на производителя.

Котелът изстива бързо – най-честите причини

Ако водата се нагрява нормално, но котелът се охлажда бързо, трябва да се вземат предвид следните фактори:

 1. Неправилно свързване на входящи и изходящи тръби. Топлинните загуби се случват няколко пъти по-бързо от зададената стойност. Защото според основните закони на физиката горещата течност трябва да се издигне. И ако входно-изходната връзка е неправилна, тогава студената вода се подава отгоре. Това предотвратява издигането и „утаяването“ на топлата среда в долния край на маркуча за подаване. Поради това водата в бойлера се охлажда по-бързо и се загрява по-бавно.
 2. Сезонни фактори. През зимата водата, влизаща в системата, е много по-студена, отколкото през лятото. В този случай си струва да се анализират обемите на потреблението. Ако те значително намаляват и се чудите защо бойлерът бързо изчерпва топла вода, тогава това не е причината. Така че, ако през лятото например обемът беше достатъчен за трима, но през зимата беше трудно за един човек, тогава трябва да потърсите повреда. 
 3. Налягане в линията. Когато необходимите стойности са превишени. Нагрятата вода се изпомпва, за да се предотврати спукване на резервоара. Понякога това води до бързо охлаждане на котела. Това обаче не трябва да се пренебрегва.
 4. Друга грешка при свързването е липсата на предпазни кранове. Силното охлаждане се дължи на факта, че водата тече гравитационно в общ щранг (важи за жилищни сгради) или в автономна магистрала, ако живеете в частна къща.
 5. Натрупването на утайка върху нагревателния елемент не само води до факта, че котелът бързо се охлажда, но и практически не се нагрява.
 6. Нарушаване на целостта на топлоизолацията. В такава ситуация консумацията на енергия ще бъде значително по-висока от обикновено.
 7. Производствени дефекти. Обикновено се появява по време на гаранционния период. Препоръчва се незабавно да се свържете с оторизирания сервизен център на вашия дилър. 

Демонтаж на бойлер

Не превишавайте интервалите за превантивна поддръжка. Навременната поддръжка елиминира риска от образуване на отлагания, разрушаване на топлоизолацията, спад на налягането и много други рискове. Редовното почистване на нагревателния елемент трябва да се извършва веднъж годишно. 

Препоръчваме да прочетете инструкциите на производителя и да зададете правилно режимите. Прекомерното прегряване също ще съкрати живота на нагревателния елемент. В крайна сметка това води до факта, че бойлерът не загрява водата максимално и бойлерът бързо остава без топла вода. В допълнение, високите натоварвания могат да изгорят нагревателния елемент. Ако има инсталирана система за защитно изключване, тя работи постоянно.

Експертен съвет 

Надеждната и дългосрочна работа на оборудването изисква правилно и компетентно инсталиране на оборудване в съответствие с установените изисквания и стандарти. По време на работа на котлите често могат да възникнат различни повреди, неизправности или неприятни ситуации, които пречат на нормалната работа на оборудването. Компетентният и цялостен подход ще ви позволи да разрешите проблема сами, без да прибягвате до помощта на специалист.
Само навременната поддръжка и почистване гарантира безопасността на устройствата.
Ако след проверка на оборудването установите, че определени продукти се нуждаят от подмяна, свържете се с онлайн магазин Master Plus. За правилен, независим избор на компоненти, продукти, „Избор на резервни части“, на главната страница на нашия уебсайт. Когато избирате нови компоненти или продукти, трябва да знаете марката, модела и серийния номер на устройството.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери