Проточен електрически бойлер: устройство, принцип на работа

За бoйлерите

Проточен електрически бойлер (известен още като проточен бойлер, електрически бойлер или бойлер без резервоар) е вид устройство, използвано за загряване на вода в дома или апартамента. Той се различава от традиционния бойлер за съхранение на вода по това, че няма резервоар за съхранение на вода , а вместо това водата преминава през него и се загрява моментално, когато е необходимо.

Проточните електрически бойлери се предлагат в различни размери и мощности и могат да се монтират на стената , под или над мивката . Те обикновено се използват в домове и апартаменти, където са необходими само малки количества топла вода , като например за душ или мивка. С прости думи, електрическият бойлер е устройство за нагряване на вода с помощта на електрическа енергия. Сега нека да разберем какво е типично за такова „просто“ устройство …

Характеристики на проточен електрически бойлер

 • Намален капацитет на резервоара за вода . Контейнерът за отопление най-често се прави под формата на тръба, водата, преминаваща през тясна тръба, бързо се нагрява, което е очевидно предимство на такива нагревателни устройства.
 • Бързо загряване на вода (незабавно подаване на топла вода при отваряне на крана).
 • Велика сила . Електрическите бойлери имат значително по-голяма мощност, например, за да вземете душ , ще ви трябва генератор на поток с мощност приблизително 6-8 kW , а за подаване на топла вода на цялата къща около 20 kW . Но това не означава, че такова устройство консумира повече електроенергия; разликата е, че такива проточни бойлери работят за сравнително кратко време и не е необходимо да поддържат постоянна температура на водата в резервоара за съхранение , както е в случая с водата за съхранение нагреватели.

Област на приложение

Проточните електрически бойлери се използват в случаите, когато е необходимо бързо загряване на малко количество вода . Идеални са за използване в апартаменти, къщи, офиси и други малки пространства. Те могат да се използват и за временно затопляне на вода на строителни обекти, медицински заведения и други места, където се изисква топла вода, но не е възможно да се монтира голям бойлер

Едно от предимствата на проточните електрически бойлери е, че те могат бързо да затоплят водата, което може да бъде полезно, ако имате ограничено количество топла вода или ако искате да спестите енергия. Въпреки това, те също могат да използват повече енергия от бойлерите за съхранение .

Електрически бойлер без резервоар може да бъде добър избор за тези, които търсят компактен и ефективен начин за загряване на вода . Въпреки това, преди да закупите, е важно да вземете предвид вашите нужди от топла вода и да изберете подходящия размер и мощност на бойлера .

Дизайн на електрически бойлер

Като нагревателен елемент може да се използва нагревателен елемент или неизолирана спирала . Неизолираната спирала е добра, защото върху нея не се образува котлен камък (отлагания). По време на работа спиралата вибрира и частиците от котлен камък просто нямат време да се утаят върху нагревателния елемент. Но неизолираната спирала има и друга страна на монетата; този вид нагревателен елемент е чувствителен към въздушни джобове , така че е препоръчително допълнително да инсталирате защита срещу работа на сухо .

Предимствата на проточните електрически бойлери включват следното:

 1. Бързо загряване на водата – проточните електрически бойлери загряват водата почти моментално, което ви позволява да получите топла вода веднага след включване на устройството.
 2. Компактност – проточните бойлери заемат по-малко място от складовите и могат да се монтират дори в малки помещения.
 3. Икономичен – проточните бойлери консумират по-малко електроенергия от акумулаторните, тъй като не е необходимо да се губи енергия за поддържане на температурата на водата в резервоара.
 4. Лесни за монтаж – проточните бойлери са лесни за монтаж и не изискват специална поддръжка.
 5. Надеждност – електрическите бойлери имат проста конструкция и рядко излизат от строя.

Недостатъците на проточните електрически бойлери включват следното:

 1. Висока мощност – Бойлерите без резервоар изискват голямо количество електроенергия , което може да доведе до по-високи сметки за електроенергия.
 2. Ограничена производителност – проточните бойлери не могат да осигурят големи количества топла вода , което може да бъде неудобно за големи семейства или при използване на няколко точки за вода едновременно.
 3. Необходимост от добро окабеляване – Проточните електрически бойлери може да изискват прекабеляване в дома , за да осигурят достатъчно електричество за работата им.

Разлики между проточните електрически бойлери

Проточните електрически бойлери се предлагат в два вида:

 • налягане;
 • без налягане.

Водонагревателите под налягане са проектирани да осигурят няколко точки на източване на вода , но за ефективната работа на бойлера е необходимо да се създаде налягане за изпомпване на вода през хидравличната линия.

Бойлерите без налягане обикновено са свързани директно към точката на водоснабдяване или имат включена лейка и кран. Те могат да работят без налягане във водоснабдителната система, но захранват само една водна точка .

По вид контрол

Според вида на управление моделите проточни машини могат да бъдат разделени на такива с хидравлично или електронно управление .

Хидравличното управление означава, че бойлерът работи със същата мощност, когато е включен. Мощността или не може да се променя, или може да се промени с бутон върху тялото на самия проточен нагревател.

Електронното управление ви позволява да зададете температурата на горещата вода в резервоара и електрическият бойлер автоматично ще регулира мощността си, когато потокът вода се увеличава или намалява. По този начин електрическият бойлер с електронно управление е по-удобен за използване и потребителят няма да почувства голям температурен контраст при промяна на потока.

Избор на проточен електрически бойлер

За да изберете проточен бойлер, е много важно правилно да изчислите необходимата производителност . Производителността се изразява в литри в минута (l/min) и се изчислява по следната формула:

                                                       V = 14,3 * (W/T₂ – T₁)

V – максимален воден поток.

W – зададена мощност на бойлера (kW).

T₁ – през зимата достига 3 градуса, а през лятото може да бъде 15.

T₂ – желана температура (в зависимост от нуждите за комфортен душ). Температурата за вземане на душ обикновено е около 40 °C , за миене на съдове 45 °C , но можете да се задоволите и с температура на водата от 40 °C .

Водният поток в типичен апартамент е приблизително 14 метра в минута .

Така проточните електрически бойлери са подходящи за малки помещения, които нямат големи изисквания към потока на топла вода. Проточните резервоари ви позволяват да получите неограничено количество топла вода без предварително загряване; те са по-икономични, тъй като не консумират електроенергия за загряване на резервния обем вода. Също така си струва да се отбележи, че водата не губи качество ( няма стагнация на вода в резервоара ), когато се нагрява, тъй като не се съхранява в капацитивен резервоар

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери