9 интересни факта за бойлерите

За бoйлерите
 1. Термопомпените водонагреватели използват топлина от свободния въздух за загряване на водата
  Вместо да разчитат на електричество или газ, термопомпените водонагреватели абсорбират топлината от околния въздух, за да затоплят водата. Те пренасят тази свободна топлина в резервоара на нагревателя.

Термопомпите са идеални за места с тропически климат, като Сингапур. Те работят с висока ефективност при температури над 15ºC. Термопомпите не са толкова ефективни при студен климат, където функционират само около 6 до 8 месеца.

Термопомпите могат да работят целогодишно в Сингапур. Те са обратното на климатика, но с много по-ниски експлоатационни разходи поради горещия ни климат. В сравнение със слънчевите отоплителни уреди те спестяват повече. Соларните отоплителни уреди спестяват 50 % от енергията в сравнение с термопомпата, която може да спести 80 %.

 1. Свързаните с климатик водни нагреватели не работят толкова добре
  Водонагревателят, свързан с климатик, използва топлината от компресора на климатика, за да затопли гореща вода.

На теория изглежда енергийно ефективно, но това не би могло да бъде по-далеч от истината. Трябва да включите няколко климатика в 3 отделни стаи за 12 часа, за да могат да загреят малък 30-литров резервоар. Нагревателите на климатици в крайна сметка консумират повече, защото потребителите са принудени да използват повече климатици, за да получат топла вода.

Искате енергийно ефективно устройство? Вместо това изберете нагревател за вода с възобновяема енергия.

 1. Римляните са използвали слънчеви нагреватели за вода
  Знаете ли, че римляните са използвали слънчеви нагреватели още преди 6000 години? В римските бани слънчевите лъчи са нагрявали прозорците, отразявайки топлината във водата. Този метод е позволявал да се поддържат температури до 37°C в помещенията, дори ако навън е било -1°C.

В облачни дни римляните използвали технология за затопляне на вода, известна като хипокауст. Хипокаустът представлява пещ, която циркулира топлина между земята и пода.

Независимо от това колко примитивни са били тези древни техники за лечение, все пак е хубаво да погледнем назад и да видим колко далеч е стигнало слънчевото загряване на вода. Съвременните слънчеви нагреватели все още споделят сходни принципи с древната технология.

 1. Водонагревателите трябва да издържат 10 години
  Средната продължителност на живота на един водонагревател се оценява на 10 години. Но днешните нагреватели в Сингапур могат да издържат само 5 години. Защо? В днешния глобализиран свят производството на нагреватели обикновено се възлага на външни изпълнители и това води до спад в контрола на качеството.

Изберете фабрика, в която нагревателите се произвеждат на място. По-високите стандарти за качество ще ви осигурят по-голямо спокойствие и ще спестите повече пари в дългосрочен план.

 1. Норвежки инженер изобретява първия патентован нагревател за вода през 1889 г.
  Норвежко-американският инженер Едвин Рууд патентова първия успешен автоматичен нагревател за съхранение на вода през 1889 г. Мнозина го смятат за бащата на съвременния бойлер. Неговият уред прави по-достъпно и удобно за домакинствата получаването на топла вода.

Освен това бойлерът на Рууд е много по-енергийно ефективен от предишните системи за топла вода. Това е първият нагревател, който използва нагревателен елемент за загряване на вода в изолиран резервоар. За първи път водата можеше да се съхранява при постоянна температура. Това намали количеството енергия, необходимо за загряване на водата.

 1. На бойлерите се пада до 18 % от потреблението на енергия в домакинствата
  Отоплителните уреди за вода имат високо потребление на енергия и могат да заемат до 18% от потреблението на енергия в едно домакинство! Средата на нарастващи разходи за енергия ни даде някои чудесни енергоефективни уреди. За нас като собственици на жилища е важно да изберем екологичен нагревател, за да намалим текущите разходи.

Ако купувате нов бойлер, проверете неговата енергийна ефективност с помощта на класацията за енергиен фактор или EF. Това е международен стандарт, който измерва консумацията на енергия от бойлера. Колкото по-висок е EF, толкова по-енергоспестяващ е уредът.

 1. Използвайте функцията за регулиране на температурата, за да пестите енергия
  Новите бойлери имат функции за контрол на температурата. Те могат да ви помогнат да постигнете максимални икономии на енергия. Най-добре е да намалите температурата на терморегулатора си от стандартната стойност 70ºC на 50ºC.

В Сингапур 50ºC ще осигури достатъчно топла вода за четиричленно семейство. 50ºC е и най-добрата температура за предотвратяване на развитието на бактерии.

 1. Функциите на таймера са чудесни, ако все забравяте да изключите
  Ако вашият бойлер има функция таймер, използвайте я. Таймерът е създаден, за да ви помогне да пестите енергия и пари. Ако в семейството ви има членове, които постоянно забравят да изключат захранването, таймерът ще ви бъде от полза.

Ако се нуждаете от горещ душ преди да отидете на работа, задайте часа на ползване на таймера. Таймерът се изключва, когато напуснете дома, и намалява разхищението на енергия. Таймерите намаляват месечните ви сметки за енергия, тъй като затопляте вода само когато имате нужда от нея.

O. Смит цифрови бойлери Gen 6 и Gen 8 имат вградени таймери. Техните цифрови контролни панели ви позволяват да планирате персонализирано време за използване. Ако имате нагревател Gen 1 и искате да добавите функция таймер, можете да свържете устройството със система за интелигентен дом.

 1. Съхраняващите нагреватели ви осигуряват 2 пъти по-голямо налягане на водата, отколкото проточните нагреватели
  Нагревателите тип „резервоар“ съхраняват гореща вода в резервоар и я поддържат при зададена температура до момента на поискване. Това означава, че винаги е на разположение стабилно снабдяване с гореща вода под налягане.

За разлика от тях, проточните бойлери или газовите бойлери подгряват водата в движение. Тъй като нагряването е мигновено, може да се появят промени в налягането и температурата.

Ако планирате да използвате дъждовен душ или вана, изберете нагревател за съхранение вместо проточен нагревател. Нагревателите за съхранение са стандартният избор за 5-звездните хотели.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери