Газови срещу електрически бойлери

За бoйлерите

Избирате нагревател за вода и решавате дали да изберете газов или електрически модел. И двата имат своите предимства и съображения. Разбирането на разликите между тях може да ви помогне да вземете информирано решение. В тази статия ще разгледаме най-често задаваните въпроси при сравняване на газови и електрически бойлери.

 1. Основната разлика между двата вида?
  С какво работят те:
  Газовите бойлери разчитат на газ от тръбопроводите, за да генерират пламък за загряване на водата. Електрическите бойлери използват електрически елементи за генериране на топлина. Тази основна разлика се отразява на тяхната производителност, ефективност и изисквания за монтаж.
 2. По-ефективни ли са газовите нагреватели?
  Газ: по-малък въглероден отпечатък
  Газът има по-нисък въглероден отпечатък в сравнение с електричеството. В Сингапур получаваме електроенергия чрез изгаряне на газ в електроцентрала. Отоплителните уреди на газ пропускат този етап и имат по-нисък въглероден отпечатък.

Електрически: могат да бъдат по-ефективни
Въпреки това ефективността на електрическите бойлери се е подобрила през годините. Ефективността им се повишава с функции като технологията за възобновяема термопомпа. Термопомпите имат дори по-нисък въглероден отпечатък от газовите нагреватели.

 1. Газовите нагреватели имат ли по-ниски първоначални разходи?
  HDB: и двата вида са достъпни
  За моделите от начално ниво на HDB и двата вида отоплителни уреди са достъпни на цена от около 300+ USD. Високият клас варианти за съхранение за HDB достигат до 1000 USD.

Жилищни сгради: газовите нагреватели струват повече
Газовите нагреватели за жилищни сгради са по-скъпи от нагревателите за съхранение. Те са на стойност около 1000 USD, тъй като имат по-високо налягане на водата. Нагревателите за съхранение остават в диапазона 200-1000 долара, подобно на моделите за HDB.

Не пренебрегвайте разходите за монтаж. Газовите бойлери изискват допълнителни водопроводни тръби, тъй като са по-далеч от банята.

 1. Как се справят газовите нагреватели с експлоатационните разходи?
  Зависи от това, дали сте HDB или Condo
  Ако използвате газов нагревател HDB с нисък дебит, текущите разходи ще бъдат приблизително същите като електрическите, тъй като дебитът на водата е нисък.

Изглежда, че текущите разходи на газов нагревател за апартамент са по-високи от тези на акумулиращ нагревател, тъй като дебитът на водата е висок.

В някои реклами за газ изглежда, че можете да спестите повече с газови нагреватели. Това не е точно, тъй като в рекламата не се посочва температурата на водата. След като включим температурата на водата, можем да видим, че разходите за експлоатация на газов нагревател са приблизително същите като тези за съхранение.

Наистина ли газта е по-евтина?
Никога няма да разберете, докато не започнете да използвате и измервате разходите сами. Следващото най-добро нещо, което можете да направите, е да проверите онлайн отзивите.

 1. Разлики в производителността и скоростта?
  Газ: Незабавна непрекъсната гореща вода
  Газовите нагреватели имат по-бърза скорост на възстановяване от акумулиращите нагреватели. Това означава, че можете да получавате гореща вода непрекъснато.

Нагревателите за съхранение могат да произвеждат вода за ограничен период от време. Напр. 16 мин.

Съвет: Потребителите на резервоари за съхранение трябва да определят правилно размера на резервоара, за да получат достатъчно количество гореща вода

Съхранение: постоянна температура на горещата вода
В по-студените дъждовни дни в Сингапур нагревателите за съхранение продължават да доставят много гореща вода. Газовите нагреватели ще регистрират промени в температурата от горещо-студено-горещо.

Съхранение: по-високо налягане на водата
Нагревателите за съхранение са система под налягане, така че можете да получите по-добро налягане на горещата вода. Това е добре за дъждовни душове и използване на 2 бани. Газовите нагреватели ще намалят налягането на водата и е най-добре да се използва по 1 баня.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери