4 факта за налягането на горещата вода

За бoйлерите

Ниско ли е налягането на водата под душа във вашия апартамент HDB или жилищен блок на високо ниво?
Защо дъждовният ви душ не работи, както е обявено?
Мога ли да инсталирам повишаваща помпа, за да увелича налягането на водата?
Ако си задавате тези въпроси, четете нататък!

Ето четири факта за налягането на водата, които ви отварят очите.

1. Мястото, където живеете, има значение

Високи жилищни сгради
Жилищата, намиращи се на 25 м под морското равнище, получават директно водоснабдяване от PUB. Жилищата над тази граница получават непряко водоснабдяване от резервоара за вода.

Налягането на водата в тези два отделни участъка е различно. Обща обратна връзка:
налягането на водата е по-високо на ниските етажи
налягането на водата е по-ниско на високите етажи
Частни жилища
Къщите с нива 25 m под морското равнище получават директно водоснабдяване от PUB. Нивата над тази граница получават вода от резервоар на покрива.

Налягането на водата е около 12-18 литра/мин, директно захранване от PUB.

2. Отоплителният уред влияе на налягането на водата

Съвременният лукс изисква по-високо налягане на водата
В миналото повечето сингапурци са се задоволявали с бойлери с ниско налягане. Днес луксозните стоки като дъждовните душове са на мода. Те работят с високо налягане на водата. Опитайте се да отнемете на някого възможността за дъждовен душ и ще видите колко ще се разстрои!

Ако днес се настаните в 5-звезден хотел и там се използват нагреватели с ниско налягане.. Напълването на ваната ви ще отнеме един час. Вероятно ще напуснете веднага и може би ще напишете жалба.

Това, което е работило преди 20 години, днес няма да работи, тъй като стандартите са се повишили. Ето защо е толкова важно да знаете какво налягане осигурява всеки нагревател.

Незабавни нагреватели: ниско налягане
Проточните или безвъздушните нагреватели за вода имат вграден ограничител на потока. Той спомага за забавяне на дебита на водата и дава време за загряване.

Дебитът на горещата вода на проточните бойлери е 4 л/мин.

Примери:

Електрически проточни бойлери
газови нагреватели
многоточкови нагреватели
Нагреватели за съхранение: високо налягане
Нагревателите с резервоар поддържат максимално налягане.

Ако в резервоара постъпва студена вода със скорост 15 л/мин, изходът на гореща вода е 15 л/мин. Ограничаващият фактор е дебитът на главата на душа.

Примери:

Електрически акумулиращи нагреватели
слънчеви нагреватели
нагреватели с термопомпа

Мога ли да използвам 1 нагревател за 2 бани?
Нагревателите за съхранение могат да се ползват съвместно, но не и проточните нагреватели. Налягането на горещата вода ще бъде твърде ниско. Един проточен нагревател произвежда 4 л/мин, което е подходящо за една баня.

Нагревателите за съхранение могат да захранват 2 до 3 бани. Спадът на налягането на водата е около 20 %, тъй като те използват смесители. В смесителя горещата вода се смесва със студена. Двата входа на водата създават по-високо налягане на водата.

3. Душ главата влияе на налягането

Различните глави за душ ще ви дадат различни резултати. Добре е да разберете какъв тип налягане на водата имате вкъщи, преди да изберете душ. По-долу е представено кратко ръководство за дебита на всеки тип душ глава.

4 факта за налягането на горещата вода

Оттук можете да прецените кои душове можете да използвате. Най-разпространената душ глава в HDB и апартаментите е дъждовният душ с дебит 10 л/мин. Наземните жилища имат по-високо налягане на водата. Те могат да използват по-фантастични душ дюзи или водопадни душове.

Незабавен нагревател за вода: Какъв тип душ глава да използвате?
Всеки проточен бойлер се предлага с комплект душ глава в кутията. Използвайте този. Тези специални душ глави имат по-малки размери на отворите. Благодарение на това налягането на водата, идващо от вашата душ глава, се усеща по-силно.

Съвет за душ главата
Все още имате чувството, че не получавате нужното налягане от душа? Едно просто решение: сменете главата за душ с такава с по-малък максимален дебит.

Много европейски марки имат душ глави с висок дебит. Те са предназначени за пазара от висок клас. В съчетание с ниско налягане на водата, те могат да направят усещането за по-слабо налягане на водата.

4. Помпите под налягане са незаконни

Всеки иска по-високо налягане на водата, но това не винаги е добре. Твърде високото налягане (5 бара и повече) уврежда тръбопроводите. То също така намалява продължителността на живота на крановете. Повечето домове се справят доста добре в рамките на 2 до 3 бара.

В случаите, когато налягането на водата е по-ниско от средното, не инсталирайте сами помпа за налягане. Неоторизираните устройства за налягане са незаконни и може да не решат проблема.

Вместо това се обърнете към градския съвет или MCST за решение. Те имат пълна представа за вашите тръбопроводи и могат да решат проблемите при източника.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери