Бойлери за съхранение. Предимства и разлики на различните модели

За бoйлерите

Бойлери за съхранение. Прилики и разлики.

Ако решите да закупите и монтирате бойлер у дома и дойдете в магазина, първото нещо, което продавач-консултантите ще ви попитат е колко често смятате да го използвате. Интензивността на използване определя кой бойлер и какъв тип резервоар е подходящ лично за вас – неръждаема стомана, емайлиран с допълнителна защита или обикновен емайлиран бойлер. Именно по принципа на вътрешния резервоар бойлерите от всяка компания се различават на първо място.

Резервоари от неръждайма стомана

Ако ще използвате бойлер за получаване на топла вода, тоест да използвате бойлера по предназначение всеки ден, тогава експертите съветват да изберете бойлери с резервоар от неръждаема стомана… Ariston
също заема първите стъпки на подиум сред производителите на бойлери с резервоар от неръждаема стомана .

Бойлерите са изработени от устойчива на корозия пасивирана неръждаема стомана. Това означава, че вътрешната повърхност на резервоара е покрита със специален разтвор, който има антикорозионен ефект. Водата навлиза в резервоара с кислород, търси пукнатини, шевове и, утаявайки се върху тях, образува корозия. Това защитно покритие не позволява на кислорода да се утаи по стените и да ги разруши.

Гаранцията на бойлерите Ariston е 8 години.

бойлер за съхранение от неръждаема стомана бойлер резервоар от неръждаема стомана
Резервоарът на големите бойлери Ariston е изработен от неръждаема стомана.

Обикновените резервоари са емайлирани.

Ако ще използвате бойлера само от време на време или когато топлата вода е изключена, бойлер с обикновен емайлиран резервоар или резервоар с допълнителна защита е напълно подходящ за вас. Такива бойлери се произвеждат от AEG, Atlantic и Ariston.

Ariston произвежда както просто емайлирани резервоари, така и резервоари с допълнителна защита, с добавяне на титан (титан плюс). Тоест, емайлът се смесва с титанови частици и стоманеният вътрешен резервоар се покрива с тази смес. Тъй като температурата вътре в резервоара се повишава и пада, налягането вътре в резервоара също се променя. Това кара материала да се свива и разширява. Титанът придава еластичност на вътрешния слой, което предотвратява образуването на пукнатини. Технологията на производство на емайла за бойлер AEG е подобна, той също е устойчив на повреди.

Atlantic произвежда бойлери със защита O’PRO и ACI, която включва наличието на специален магнезиев или титанов анод.

Бойлери Atlantic със защитна система O’PRO съдържат магнезиев анод, който абсорбира излишния кислород, предпазвайки резервоара. Магнезиевият анод трябва да се сменя приблизително на всеки 2-3 години.

Водонагревателите Atlantic със защитна система ACI използват титаниев анод, който практически не изисква такава подмяна, а експлоатационният му живот е равен на експлоатационния живот на самия бойлер (4-5 години).

Външен вид

Бойлерите обикновено са вертикални и хоризонтални. Предимството на AEG пред други компании е, че те произвеждат универсални бойлери от серията „Комфорт“.
Това означава, че един и същи бойлер може да се монтира както хоризонтално, така и вертикално. Тръбите вътре в резервоара са разположени по такъв начин, че във всяко положение на бойлера водата вътре да не се смесва.

Размерите на бойлера зависят от обема на резервоара. Колкото по-голям е обемът, толкова по-голям е размерът на бойлера.

Но Ariston има бойлери от серията „Slim“, диаметърът им е само 35 сантиметра. Такива бойлери са много удобни за малки пространства. Монтирани под тавана те са почти невидими.

Както споменахме по-рано, според метода на монтаж бойлерите се разделят на подови и стенни. Подовите бойлери обикновено са с голяма денивелация. Но има и котли с малък обем с така наречената „инсталация под мивка“. Водоснабдяването за такива бойлери е отгоре и може да се монтира така, че да стои практически на пода. Такива малки бойлери се произвеждат от Ariston (10 и 15 литра).

Нека обобщим:

Ако ще използвате бойлера всеки ден, несъмнено имате нужда от бойлер с резервоар от неръждаема стомана. Ако не го използвате всеки ден или сте с ограничен бюджет, можете да изберете бойлер с емайлиран резервоар и допълнителна защита. И по време на прекъсване на водата ще свърши работа с обикновен емайлиран бойлер.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери