Колко ток консумира бойлера?

Знаете ли какъв въпрос ви идва на ум преди да си купите бойлер – „Колко kW черпи бойлера“? Това изглежда странно? Никак, защото човек веднага се чуди колко ще трябва да плати за светлина и дали изобщо си струва да купува този бойлер. И ако той реши, тогава той избира обема, формата, мощността и други параметри. В нашия онлайн магазин можете да закупите котли от всякакъв тип (проточни и складови) и с всеки нагревателен елемент (мокър и сух). А преди това ще ви кажем как да изчислите колко киловата черпи един бойлер, за да разберете с колко точно ще се увеличат сметките ви за ток.

Какво влияе върху консумацията на енергия на котела?

Нека първо да разберем кои фактори определят колко електричество черпи котелът.

Това се влияе от:

Сила на звука. Загряването на 100 литра вода отнема повече време, отколкото на 30 литра вода. Съответно, ако решите да закупите 100-литров котел от неръждаема стомана , тогава той ще включи повече светлина от 30-литров при първото стартиране или когато оборудването не работи дълго време.

Мощност. Този параметър показва колко електроенергия има котелът. Ако мощността е 2 kW, това означава, че консумира 2 kW на час. Загуба на топлина от бойлера. Котлите с голям обем в сравнение с малките имат по-големи топлинни загуби. Те губят топлина по-бързо, което означава, че консумират повече електроенергия за подгряване, тъй като имат по-голяма контактна площ с околната среда.

Разстояние от котела до смесителя. Колкото по-дълга е тръбата за гореща вода, толкова по-високи са разходите за енергия. Това е така, защото част от горещата вода остава точно в тези тръби, където с течение на времето се охлажда и следващия път, когато използвате топла вода, ще трябва да източите част от вече студената вода от тръбата. В същото време в бойлера ще влезе много повече студена вода, отколкото ако разстоянието от бойлера до условно душа е по-малко. Следователно загряването на водата до желаната температура ще отнеме повече време.

Сезон. През студения сезон, особено през зимата, студената вода е забележимо по-студена. И колкото по-ниска е температурата на входящата вода в котела, толкова повече време трябва да загрее тази вода.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери