История на болера: Изобретатели и други интересни факти

За бoйлерите

Всеки път, когато включите душа или кранчето в дома или офиса си, получавате успокояваща гореща вода. Ето малко история на водонагревателите и забавни факти, които трябва да знаете.

Кой е изобретил нагревателя за вода?
Въпросът кой е изобретил бойлера е тема на много предположения. Някои теории предполагат, че това са били римляните. Като цяло изглежда, че изобретяването на бойлера е сбор от няколко изобретатели през десетилетията. Повечето обаче отдават дължимото на Едмънд Ръд.

През 1889 г. Едмънд Ръд разработва проект за автоматичен газов нагревател за вода от резервоарен тип, в който се използва дънен газов нагревател и газов клапан за регулиране на температурата. Осем години по-късно той заявява патента си за автоматичен бойлер, състоящ се от чугунен корпус, затворени горелки, медни нагревателни тръби и газови вентили с термостат.

Неговата цел е да поддържа постоянно желаната температура на водата. Не след дълго след представянето на своя проект той основава компанията Ruud Manufacturing, където произвежда и популяризира промишлени водонагреватели за домашна и търговска употреба.

Други забавни факти
Трудно е да си представим живот без непосредствен достъп до топла вода, но много хора в миналото и днес го правят всеки ден. Ето още няколко интересни факта за историята на водонагревателите.

През 306 г. от н.е. римляните са имали големи бани, улеснени с нагрята вода. Въпреки че не се смятат за истински бойлери, много хора ги смятат за пионерско произведение за подгряване на вода.
Английски художник на име Бенджамин Уоди Моган патентова първия нагревател за вода през 1868 г. Неговият нагревател за вода е първият нагревател за вода за жилищни нужди. Той е използвал природни газове за загряване на водата, но не е имал димоотвод за отвеждане на газовите пари, което го прави опасен за използване в домакинствата.
Уоди Моган вдъхновява Едмънд Ръд. Той придвижил конструкцията напред, когато добавил защитните елементи, което било началната стъпка към изобретяването на съвременния бойлер.
През 1896 г. Кларънс Кемп прави още една крачка напред с отоплението си със слънчеви панели. Неговото изобретение използва слънчеви панели за загряване на водата, което е популярен избор в слънчевите региони на света.
Дебютът на безвъздушния бойлер е през 1970 г.
1990 г. се счита за златния период за изобретенията на бойлери. През 90-те години много хора усъвършенстват дизайна. Това е и времето, когато се появява системата за циркулация на водата, като се осигурява предварително загрята вода, циркулираща в целия дом или бизнес при поискване.
Днес само с едно движение на ръката горещата вода е на ваше разположение директно от крана. С напредването на технологиите бойлерите продължават да се усъвършенстват. Независимо дали се нуждаете от 40-галонен бойлер или от бойлер без резервоар, разполагате с разнообразни възможности и марки, от които да избирате за вашия дом или бизнес.

История на водонагревателите
Не е ли забавно да научите повече за историята на бойлера? Сега, когато се появи въпрос за любопитни факти, можете да покажете знанията си и да смаете приятелите си.

Горещата вода е неразделна част от съвременния ни живот. Независимо дали става въпрос за дом или предприятие, бойлерите са един от онези уреди, за които не се замисляте, т.е. докато не спрат да работят.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери