4 вида нагреватели за вода: Кой е подходящ за вашия дом?

За бoйлерите

Водонагревателят в дома ви е една от най-важните системи в жилището ви, която осигурява комфорта на вас и вашите близки. Осигурявайки ви гореща вода при поискване за всички ваши кранове и водопроводни съоръжения, бойлерът със сигурност играе важна роля в ежедневието ви.

Само си представете, че ръчно загрявате вода всеки път, когато трябва да се изкъпете, да изперете или да измиете чиниите. Макар че през лятото или по-топлите сезони може да ви се размине с използването на студена вода, представете си това да се случва през студените зимни месеци.

При това независимо дали за първи път купувате бойлер или търсите уред за подмяна, на пазара ще се сблъскате с многобройни видове бойлери. И така, кой от тях отговаря на вашите нужди?

В тази рубрика е споделена информация за най-разпространените видове налични бойлери, включително техните предимства и недостатъци, за да ви помогнем да намерите подходящия за вашия дом. Ако искате допълнително полезно четиво, организации като Boutique Home Plans също споделят няколко чудесни съвета за избора на подходящ бойлер за монтаж в ново строителство.

 1. Конвенционални нагреватели за вода

Конвенционалният резервоарен бойлер е най-разпространеният тип бойлер, с който повечето хора са запознати. Той се счита за най-старото, традиционно устройство, което се предлага на пазара.

Както подсказва името му, резервоарните водонагреватели разполагат с голям резервоар, в който се загрява и съхранява водата. Тези системи обикновено се захранват с природен газ или електричество; някои модели обаче могат да използват масло или течен пропан.

Независимо от начина на захранване, традиционните водонагреватели работят по един и същи начин. Студената вода се загрява от системата до предварително зададена температура и се съхранява в изолиран резервоар, докато сте готови да я използвате. Когато използвате гореща вода или когато температурата спадне, устройството се стартира отново и подгрява водата.

По-долу са изброени някои от плюсовете на конвенционалните водонагреватели:

 - Ниски разходи за монтаж;

 - Ефективност при всички климатични условия;

 - Изисква минимална поддръжка; и

 - рентабилни в дългосрочен план.

Въпреки това, по-долу са изброени някои от техните недостатъци:

 - Заемат значително пространство;

 - Наличието на вода зависи от размера на резервоара;

 - отнема време за загряване; и

 - Увеличават загубите на енергия.

 2. Нагреватели за вода без резервоар

Безконтактните водонагреватели или водонагревателите при поискване са иновативни системи, които могат да произвеждат неограничено и постоянно количество гореща вода според нуждите. Тези системи стават все по-популярни поради своето удобство.

За разлика от резервоарните бойлери, бойлерите при поискване и безрезервоарните бойлери нямат резервоари за съхранение на гореща вода. Вместо това те са проектирани така, че бързо да затоплят вода, когато е необходимо. При тези видове водонагреватели студената вода преминава през супернагряти серпентини, за да се затопли водата за миг.

Безконтактните водонагреватели предлагат следните предимства:

 - Гореща вода при поискване;

 - Спестяване на място;

 - По-ниски разходи за енергия; и

 - Ниска степен на поддръжка.

Въпреки това те носят със себе си следните недостатъци:

 - Високи първоначални разходи; и

 - Осигуряват само ограничено количество гореща вода.

 3. Водонагреватели със слънчева енергия

С нарастването на възобновяемата енергия вече се предлагат системи за бойлери, захранвани със слънчева енергия. Очевидно е, че тези системи за подгряване на вода работят най-добре в райони с много слънчева светлина. Те не предлагат почти никаква стойност за собствениците на жилища, които живеят на места, където снегът покрива монтираните на покрива панели в продължение на месеци.

Подобно на традиционните бойлери, бойлерите, захранвани със слънчева енергия, разполагат с големи изолирани резервоари, в които се съхранява вода, докато стане готова за използване. Единствената разлика е в начина на загряване на водата. При слънчевите бойлери устройствата използват слънчевата енергия за загряване на водата в резервоара. Но за да бъдат по-ефективни, някои модели могат да бъдат снабдени и с електрическо или газово резервно захранване, което се включва за загряване на водата само ако слънчевите панели нямат достъп до слънчева светлина.

Машините за затопляне на вода, работещи със слънчева енергия, имат следните предимства:

 - Енергийна ефективност;

 - Екологични, тъй като използват възобновяема енергия;

 - По-евтини в дългосрочен план; и

 - Право на данъчен кредит.

Все пак по-долу са посочени техните недостатъци:

 - Високи разходи за монтаж и за единица продукт;

 - Подходящи са само за имоти, които се радват на климат с достатъчно слънчева светлина; и

 - Потенциални изисквания за пространство на покрива.

 4. Термопомпа

За разлика от другите видове водонагреватели, термопомпите или хибридните водонагреватели са проектирани да работят, без да генерират директно топлина. Вместо това те използват електричество за преместване на топлината от едно място на друго.

При термопомпената система топлината се улавя от въздуха или земята и се изпомпва през устройството, за да затопли водата. В резултат на това той консумира по-малко енергия в сравнение с традиционния тип бойлер.

Подобно на традиционните водонагреватели, термопомпите също разполагат с големи изолирани резервоари за вода. Освен това те имат и голяма помпа, монтирана в горната част на резервоара.

Твърди се, че собствениците на жилища харесват термопомпите, защото те са:

 - Енергийно ефективни;

 - имат дългосрочна ефективност; и

 - Изискват минимална поддръжка на устройството.

Въпреки това те носят със себе си следните минуси:

 - Скъпи;

 - Подходящи са само за топъл климат; и

 - Изискват по-голямо пространство в сравнение с традиционните отоплителни уреди.

Заключение

Не може да се отрече, че бойлерът е ценна част от оборудването в дома ви. От него значително зависи всичко – от прости задължения като готвене или миене на чинии до вземане на топла вана след дълъг ден.

Колкото и важен да е бойлерът, от решаващо значение е да изберете типа, който отговаря на вашия дом и нужди. Надяваме се, че тази публикация ви е предоставила необходимата информация, когато решавате какъв тип бойлер да закупите.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери