Самостоятелно отстраняване на котлен камък от водонагревателя: подробно ръководство

Полезни съвети

Успешното функциониране на различните водопроводни системи е резултат от своевременно почистване и грижи. Водонагревателите принадлежат към тази категория

Водонагревателите са едни от тях.

Постоянното използване на бойлера води до натрупване на утайка по вътрешните компоненти.

Натрупването на котлен камък е твърда утайка, която се образува при нагряване на вода с високо съдържание на соли и минерали. То не е желателно, тъй като намалява ефективността на водонагревателя, влошава функциите му и може да причини повреда.

Основният начин за борба с котления камък е редовното предотвратяване и почистване на системите за подгряване на вода.

Това може да изглежда като трудна задача за типичния собственик на жилище. Но това не е така - има сравнително просто решение. Почистването на водонагревателя е напълно самостоятелна домашна задача.

В тази статия ще разгледаме по-подробно как можете да отстраните котления камък от вашия бойлер сами, без помощта на професионалист.
Защо трябва да почиствате бойлера си?

Почистването на вашия водонагревател е ключов елемент за поддържане на неговата функционалност и удължаване на живота му. Водата, особено в някои региони, често съдържа минерали като калций и магнезий, които могат да причинят образуване на котлен камък във вашия бойлер.

Има няколко причини, поради които редовното отстраняване на котлен камък е важно:

Енергоспестяване.Натрупването на котлен камък по нагревателните елементи забавя нагряването на водата, а това от своя страна води до по-висока консумация на енергия.
Повишаване на ефективността Нагревателят за вода без варовик може да загрява водата по-бързо и по-ефективно.
Удължаване на живота на уреда Ако нагревателят редовно се почиства от варовик, това значително намалява вероятността от повреди.

Отстраняването на котлен камък, следователно, е важен етап от поддръжката на този тип уреди и спомага за спестяване на енергия, повишаване на ефективността и удължаване на живота на нагревателя.
Етапи за отстраняване на котлен камък от водонагревателя

Варовикът е най-често срещаният проблем при бутилките. Твърдата утайка във вътрешността на уреда влошава функциите му, увеличава консумацията на енергия и може да доведе до бърза повреда.

Ръчен метод за почистване на бойлера

  Изключете уреда.На първо място, винаги изключвайте бойлера от електрическата мрежа. След това затворете входа за вода на бойлера.
  Изпускане на водата. Завъртете крана на бойлера. Водата трябва да бъде напълно източена от бойлера, за да можете да започнете почистването.
  Отстраняване Използвайте специална четка или гъба, за да отстраните всички отлагания във вътрешността на бойлера.
  Сглобяване.След приключване на целия процес на почистване, монтирайте отново всички части и включете нагревателя в контакта.

Почистване на нагревателя за вода със специални продукти

Ако котленият камък все още не е напълно отстранен, могат да се използват специални почистващи продукти. Съществуват продукти, които се добавят към водата и при нагряване разграждат варовика. Важното, което трябва да запомните, е да изплакнете обилно бойлера след използването на тези продукти.

Бойлерът за вода трябва да се почисти добре.
методПолезни свойстваНедостатъци
Ръчен методНяма разходи за химикалиТрудоемък и отнемащ време
Начин на използване на химикалиБързо и ефективноИзплаква се старателно

Основният момент е да не започвате в момента, в който се налага да го почиствате от котлен камък.
Механичен метод за почистване на бойлера

Механичният метод за почистване на бойлера представлява процес на отстраняване на котлен камък, който включва физическо атакуване на отлаганията. Това е един от най-достъпните методи, който не изисква професионалисти и енергични химически реакции. Този метод се характеризира с това, че се извършва ръчно и може да отнеме известно време, но при правилен подход може да доведе до отлични резултати.

Нежният механичен метод


На първо място трябва да отворите капака на водонагревателя. Трябва обаче да се внимава, тъй като варовикът може да е доста твърд и неправилните действия могат да повредят оборудването. След това нагревателният елемент и вътрешността на резервоара се почистват с помощта на четка или друг подходящ инструмент.

Важно Когато работите с бойлера, трябва да обръщате внимание на безопасността. Уверете се, че уредът е изключен от електрическата мрежа.

  Вижте в таблицата с инструкциите за употреба на водата.
  Почистете нагревателния елемент
  Почистете вътрешността на резервоара
  Изплакнете системата няколко пъти, за да се уверите, че всички отлагания са отстранени.

Така механичният метод е прост и достъпен начин за отстраняване на котлен камък от бойлера, който ще бъде особено ефективен, ако процедурата се извърши навреме и с правилен подход.
Химичният метод за почистване на бойлера

Химичното отстраняване на котлен камък от бойлера е необходимо в случай на тежки отлагания. Това се прави, за да се поддържа качеството на водата и да се удължи животът на оборудването.

Избор на химикал

Изборът на химикал

При избора на конкретни химикали за почистване на бойлера е важно да се вземат предвид съставът и концентрацията на активните съставки. Веществата на киселинна основа, като фосфорна, солна или оцетна киселина, са много ефективни срещу котлен камък.

  Фосфорната киселина има високо ниво на безопасност и ефективност, но може да бъде скъпа.
  Солна киселина е много ефективна, но употребата ѝ изисква повишено внимание, тъй като е силна и вредна киселина.
  Ацетатна киселина, макар и по-малко ефективна, е по-лесно достъпна.

Процес на почистване

  Изключете и охладете водонагревателя, преди да започнете.
  Изцедете водата и добавете почистващия препарат в подготвения съд в съответствие с инструкциите на производителя
  Излейте разтвора във водонагревателя и го оставете в него за определеното време (в съответствие с инструкциите)
  Излейте разтвора и изплакнете нагревателя няколко пъти с чиста вода, за да отстраните всички остатъци от продукта и варовика


Моля, не забравяйте да спазвате мерките за безопасност при работа с химикали: използвайте защитни ръкавици и очила, проветрявайте помещението. Винаги следвайте инструкциите на производителя на продукта, тъй като някои от тях могат да изискват определено време за действие и специфични условия на употреба.

Въпроси и отговори

Какво е "котлен камък" във водонагревателя и защо се образува?

"Котлен камък" е отлагане на калций и магнезий, което се образува при нагряване на водата. Докато преминава през бойлера, водата се обогатява с минерали, а след това, когато се охлади, те се отлагат по вътрешните стени на уреда. Именно този котлен камък е причина за лошата работа на уреда и може да доведе до неговата повреда.

Колко време е необходимо, за да отстраните котления камък от водонагревателя сами?

Времето, което е необходимо за извършване на процеса на отстраняване на котлен камък, зависи от степента на инкрустация на бойлера. Ако котленият камък е с ниска степен, няколко часа са достатъчни. Ако котленият камък е обширен, това може да отнеме един ден или дори няколко дни.
Може ли самостоятелното почистване на бойлера да доведе до повреда?

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери