Как да се отървем от неприятната миризма на водата в бойлера?

Полезни съвети

Бойлерът работеше нормално, но по някое време сте забелязали, че горещата вода в него придобива неприятна миризма? „Гниенето“ на водата е много често срещан проблем за затворените резервоари, особено ако те не са били правилно поддържани.

Може да има няколко причини за миризмата на сероводород или други неприятни миризми.

1. Ниско качество на самата вода

Вероятно всеки е запознат с неприятния цвят и миризма на водата, която се подава към тръбите след спиране на водоснабдяването. Причината за миризмите може да не е в бойлера, а в качеството на самата вода – ако съдържа много вредни примеси и „органични вещества“.

За да проверите откъде идва миризмата, препоръчително е да налеете чешмяна вода в бутилка, да я разклатите, след това да я отворите и да я помиришете – ако това е водата, неприятната миризма веднага ще се разбере.

За да се предпазите от вредни вещества и резервоара на бойлера от появата на утайки по стените и развалянето на водата, се препоръчва да инсталирате водни филтри във водоснабдителната система.

2. Продължителен престой на котела

Тези, които използват котела само от време на време, в периоди, когато централното захранване с топла вода е изключено или когато се преместват в дача, често се оплакват от гранясване на водата. За да предотвратите това да се случи, източете водата, ако няма да я използвате дълго време, и след като седите без работа за първи път, не забравяйте да загреете водата до максимална температура и да я източите отново.

3. Ниска температура на нагряване на водата

Някои потребители, за да спестят пари, загряват водата до ниски температури – 40-50°C. Такива спестявания могат да доведат до нарушаване на санитарните стандарти, тъй като топлата вода в затворен резервоар е идеална среда за растеж на бактерии.

Особено опасна е легионела, бактерия, която причинява остра белодробна инфекция, легионелоза. Застоялата вода при температури от 25 до 50 градуса и наличието на биофилм може да доведе до появата на легионела в резервоара.

За да предотвратите образуването на бактерии в бойлера, периодично повишавайте температурата на нагряване на водата над +65°C.

Някои модерни модели бойлери са оборудвани с антибактериални защитни системи. Например, редица модели бойлери Ariston са оборудвани с функцията „Цикъл на топлинна санитария“, когато се включи, водата се нагрява до температура над +65 ° C и се поддържа в тази форма за един час.

4. Магнезиевият анод трябва да бъде сменен

Във водонагревателите се монтира магнезиев анод, който предпазва резервоара и нагревателния елемент от корозия. Това е консуматив, който се нуждае от периодична смяна. Влошаването на качеството на водата може просто да означава, че е време да изхвърлите стария анод. Този елемент се подменя приблизително веднъж на всеки 24 месеца.

Моля, имайте предвид, че много производители ще прекратят гаранцията, ако анодът не бъде сменен навреме.

И така, важни условия, които трябва да се спазват, за да не се развали водата в котела:

– Монтиране на филтър за вода;
– Не позволявайте вода да застоява в резервоара;
– Повишаване на температурата на нагряване;
– Периодично включвайте режима за дезинфекция на устройството;
– Сменете магнезиевия анод своевременно.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери