Как да изберем бойлер за лятна къща

Полезни съвети

Варенето на няколко литра на котлона отнема много време. Електрическата кана ще свърши работата по-бързо, но нейният обем е много малък. За да се подготвите за „душ“, ще трябва да отделите много време, да не говорим за факта, че миенето с тенджера е изключително неудобно.

Можете също така да миете съдовете в студена вода – ако не са много мръсни, ще можете да се отървете от мръсотията. Но ако в мивката няма няколко чаши, а купчина мазни съдове, тогава това ще се превърне в изключително неприятна задача. Прането на дрехи и изплакването им без гореща вода също не е лесно.

Водните процедури могат да се изискват не само от собствениците, но и от домашни любимци. Ако животното не обича да се мие, тогава е трудно да се справи с него, дори и с топла вода, да не говорим за процедурата с чайник или тиган.

Видове бойлери

Бойлерите се различават по вида на загряване на водата и по начина на монтаж. За да разберете кой е подходящ за вас, трябва да вземете предвид характеристиките на моделите, характеристиките на стаята и водопровода в къщата.

По вид: поток и съхранение

В зависимост от начина на подаване на вода, електрическите бойлери са мигновени и акумулиращи – така че кой е по-добре да изберете за вашата дача?

В проточен апарат водата преминава през нагревателния елемент и веднага влиза в смесителя. Такива устройства обикновено са доста компактни, но изискват висока мощност (от 3 до 27 kW), което е свързано с повишена консумация на енергия. Освен това при такива характеристики на мощността е необходимо да се гарантира, че електрическото окабеляване съответства на параметрите на оборудването за отопление на водата. Друг недостатък на проточния бойлер е непостоянната температура на водата, която се контролира от силата на натиска. Ако отворите студен кран в кухнята, степента на нагряване в устройството ще се промени поради спад на налягането в системата.

Бойлерът за съхранение е резервоар с дебели стени, в който водата не се загрява веднага – трябва да изчакате, докато определено изместване достигне желаната температура. В допълнение, такъв нагревател осигурява стабилна температура и консумира по-малко електроенергия.

Начин на монтаж: стенен и подов

Подовият бойлер е монтиран на специални опори. Средно капацитетът е 80–200 литра, а максималният обем е до 1000 литра. Такова устройство не е лесно да се постави в малка кухня или мокро помещение, въпреки че удължената форма спестява място.

Стенните котли са подходящи, когато не са необходими големи водни потоци. За да измиете чинии или да вземете душ, ще ви е необходим резервоар с капацитет само 15 литра. Но трябва да вземете предвид: колкото по-просторен е котелът, толкова по-удобно е да го използвате.

Стенните бойлери са компактни и не заемат много място, бойлерът може да бъде скрит в килер или ниша. Устройството е лесно за инсталиране, но е важно да изберете правилното място: контейнерите с обем над 50 литра са най-добре монтирани на носеща стена. По правило стенните нагреватели са много по-евтини от подовите. Компактността, лесната инсталация и достъпната цена допринасят за популярността на стенните модели.

Какво да търсите при избора

Когато определяте кой бойлер е най-добре да купите за вашата дача, трябва да вземете предвид няколко обстоятелства. Важно е внимателно да проучите характеристиките на оборудването, за да закупите устройство с оптимални параметри, въз основа на следните условия на работа:

  1. Брой потребители. За големи семейства, особено тези с малки деца и домашни любимци, е важно правилно да се изчисли обемът на водата. Един човек се нуждае от поне 40 литра на ден, за да извършва хигиенни процедури и да посреща други нужди.
  2. Метод на инсталиране. Това обстоятелство се влияе от капацитета на избрания резервоар и характеристиките на дачата.
  3. Мощност. Тази характеристика се увеличава с увеличаване на обема на бойлера, което е особено важно за изчисляване на напречното сечение на проводниците и инсталиране на автоматично електрическо оборудване в захранването на къщата.
  4. Материал на резервоара. Издръжливостта на устройството зависи от това: контейнер, изработен от неръждаема сплав, е много по-практичен и надежден от метал с покритие, тъй като не изисква допълнителна антикорозионна защита.

При избора на бойлер собственикът на дача трябва да вземе предвид всички горепосочени обстоятелства като цяло. Сред електрическите котли Timberk със сигурност ще намерите подходящ модел, тъй като дори бюджетните устройства имат висококачествени и надеждни механизми:

  • Primalux. Проточен бойлер с мощност от 3,5 до 6,5 kW, с меден нагревателен елемент, високоздрава пластмасова колба и вграден сензор, предпазващ от прегряване на водата. Водоустойчивият калъф е направен в необичаен оригинален дизайн. Качеството на водата се контролира с помощта на филтър за многократна употреба, който задържа механични примеси.
  • Пафос . Акумулатори с висококачествен неръждаем резервоар с вместимост от 30 до 100 литра с номинална консумация на мощност на меден нагревателен елемент 2,0 kW. Компактната плоска форма спестява свободно пространство в помещението.
  • IR.ON 2.0 . Серия бойлери за нагряване на вода с подобен капацитет с инфрачервен нагревателен елемент от 2 kW. Това е най-добрият бойлер за съхранение за лятна резиденция по отношение на лесна поддръжка, ремонт и надеждна автоматична защита срещу изтичане на течност и прегряване.
  • Flumen. Бойлер с подобни характеристики: с двоен сух нагревателен елемент и удобен контролен панел в оригиналния дизайн.

Гамата не се ограничава до представените модели. Всеки летен жител ще може да избере подходящ котел в каталога на Timberk, в зависимост от необходимите характеристики и цената на оборудването.

Заключение

Наличието на бойлер е важно условие за приятно забавление във вашата лятна вила. Основното нещо е правилно да изберете, инсталирате и свържете устройството, така че експлоатационният му живот да е възможно най-дълъг.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери