Избор на бойлер: Колко литра вода са ви необходими?

Полезни съвети

Когато избирате бойлер за съхранение, на първо място обърнете внимание на неговата мощност и обем. Колко бързо се загрява водата и колко дълго ще издържи са основните критерии при закупуване на устройство.

Обемът на котела, от който се нуждаете, ще зависи от няколко фактора:

– Колко души ще ползват бойлера?
Колкото повече хора живеят в къщата, толкова повече обем имате нужда.

– За какви цели ще се използва водата?
Само ръчно пране? Или също вземане на душ, къпане, пране и т.н.?

– Колко интензивно ще се използва апаратът?
Дали няколко членове на семейството се къпят с малко време между тях или мият чинии само няколко пъти на ден? Това е важно, защото при продължителна употреба на вода няма да има време да се затопли. Ако го използвате на определени интервали, тогава всеки член на семейството ще може да се мие удобно.

– По кое време на годината ще се използва?
През зимата температурата на студената вода в апартаментите е по-ниска, отколкото през лятото, така че отоплението ще изисква повече енергия. И консумацията на топла вода през студения сезон ще бъде по-голяма. Освен това температурата на студената вода извън града е по-ниска, отколкото в жилищните сгради.

ИЗБОР НА ОБЕМ НА БОЙЛЕРА

Смята се, че един човек изразходва около 30 литра топла вода, за да си вземе душ. И ако сте двама, тогава ви трябва бойлер от 50 – 80 литра. Тези цифри са много приблизителни.

За един човек е подходящ бойлер със следната денивелация:• 10 – 30 л – за вземане на душ или използване на мивка
• 50 – 80 л – както за вземане на душ, така и за миене на съдове (миене)
• 80 – 100 л – за вземане на душ, вана и миене на съдове
• 120 – 150 л – вана, душ, миене на съдове, миене

Тези цифри не вземат предвид колко икономично използвате водата.

Повечето потребители са съгласни, че 50-литров бойлер е доста подходящ за вземане на душ за тричленно семейство . За 4 души, а ако обичате да се киснете във ваната, ще ви трябва уред с по-голям обем – 80 – 100 литра.

Също така си струва да вземете предвид колко бързо ще се загрее водата. Например бойлерите Ariston Velis QH (Quick Heating) с три нагревателни елемента загряват 25 литра вода само за 29 минути (в изходния резервоар на 50-литров бойлер). Ако вземете душове гръб до гръб, можете да си купите голям резервоар. Но може би е по-лесно да използвате бойлер с малък обем и да изчакате водата да се загрее отново, след като един човек е взел душ, вместо да чакате 2,5 часа и след това да го използвате наведнъж?

КАК ДА СПЕСТИТЕ ТОПЛА ВОДА В БОЙЛЕР ЗА СЪХРАНЕНИЕ?

За да сте сигурни, че топлата вода в резервоара продължава дълго време, трябва да следвате няколко прости правила.1. Спирайте водата, когато не я използвате. Например, когато се сапунисвате в банята или нанасяте препарат върху съдовете.
2. Правете почивки между вземането на душ и например миенето на чинии, за да има време бойлерът да загрее водата.
3. Изберете модели с плътна топлоизолация и температурен стабилизатор, който автоматично включва нагряване на водата, когато изстине.
4. Някои модели бойлери са оборудвани с няколко нагревателни елемента наведнъж, благодарение на което загряват водата още по-бързо. Това включва тесен модел Ariston ABS VLS INOX QH с три нагревателни елемента.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери