Бойлер със сух или мокър нагревател, кой е по-добър?

Полезни съвети

Бойлер със сух или мокър нагревател, кой е по-добър?

За да разберем този въпрос, е необходимо да се докоснем до дизайна на самия бойлер или по-скоро до неговото оформление. Стандартният дизайн се състои от:

 • от работещ резервоар с различни форми и вътрешен дизайн;
 • управление (механично, електронно);
 • нагревателен елемент (сух, мокър);
 • защитен анод; 
 • изолация.

Нагревателният елемент е основна част от всеки бойлер, тъй като благодарение на него директно се нагрява вода, която впоследствие постъпва през крана към крайния потребител. Няма значение от какъв материал е направен резервоарът на бойлера: неръждаема стомана или черна емайлирана стомана, няма значение как е проектиран нагревателният елемент в потопяем или сух дизайн, защото той ще работи толкова дълго, колкото анодни функции.

Анодът е защитен вграден елемент , който е оборудван с бойлер от акумулаторен тип. В работния резервоар на котела винаги има разтворени соли, поради което възникват електрохимични реакции, така че анодът, който е по-активен от материала на тялото и материала на нагревателния елемент, реагира по-рано, като същевременно предотвратява разрушителните реакции на работния резервоар. и нагревателен елемент (сух или мокър).

Има 3 вида аноди:

 • алуминий;
 • магнезий;
 • титан.

По правило всички негативни последици се отразяват в защитния анод, който постепенно започва да се изчерпва (става неизползваем), когато е напълно податлив на разрушаване, тогава той трябва да бъде заменен.

Алуминиевият анод е вариант на защитен елемент, който се е използвал в далечното минало, докато не са открити редица отрицателни ефекти на алуминия, по-специално острата и неприятна миризма на развалени яйца при отваряне на кран.

Магнезиевият анод е най-разпространеният и широко използван тип защитен елемент; повечето битови и европейски бойлери са оборудвани с магнезиев защитен елемент.

Магнезиевият анод е евтин защитен елемент , замяната му изисква квалифициран специалист, който ще извърши подмяната според определен алгоритъм от действия. За да работи анодът, винаги е необходимо периодично да се отстранява и да се проверява в какво състояние е (колко е повреден), да се изследва колко магнезий е останал върху него и за какъв период от време ще издържи.

По правило 80% от хората не проверяват редовно анода , обръща се внимание на анода, когато бойлерът спре да работи напълно. В 90% от случаите повредата на нагревателния елемент причинява повреда на бойлера ; в този случай си струва да смените както нагревателния елемент, така и магнезиевия анод. Когато върху анода не остане магнезий, материалът на нагревателния елемент реагира, тъй като медта е по-малко активна от покритието на резервоара.

Има и друг вид анод, който е изключително рядък , поради високата си цена ; такива котли за съхранение са много по-скъпи от вариантите с магнезиево покритие. Ако средствата и възможностите позволяват, тогава си струва да се обмислят модели на котли с титанов защитен прът .

Предимства на моделите с титанов анод

 1.  Не се изчерпва.
 2.  Издръжливост (вечен елемент).
 3.  Няма нужда от подмяна.
 4.  Винаги работи и винаги предпазва нагревателния елемент и резервоара, за разлика от магнезиевия анод.
 5.  Изисква електронно управление.

Единственият недостатък е високата цена , но има очевидно предимство: купете го веднъж и забравете за редовната проверка и подмяната на защитния елемент за дълъг период от време.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Нагревателният елемент е защитен от анод (в този случай магнезиев), докато анодът се изтощи. Редовната проверка на защитния прът помага да се идентифицират и избегнат неприятни последици в бъдеще с бойлера за съхранение.

Основната задача на всеки бойлер за съхранение е директно затопляне на топла вода, което осигурява на съвременния потребител комфорт, тъй като такива удобства като топлата вода са толкова очевидни компоненти, без които е трудно да си представим модерен дом.

Водата се нагрява в бойлер с електрически нагревател, който се предлага в два варианта:

 • мокър;
 • суха.

Напоследък производителите активно популяризират сухи нагревателни елементи, но те нямат специални предимства.

Кой нагревателен елемент е по-добър, сух или мокър?

Нека се опитаме да разберем този труден въпрос, който тревожи голям брой съвременни потребители.

Мокър нагревателен елемент

Мокрият електрически нагревателен елемент получи името си поради директния контакт с водата, в която е потопен. Това е обикновен нагревателен елемент, изработен от мед, въглерод или неръждаема стомана, структурата му наподобява обикновен бойлер , както при бойлера, върху него се образува котлен камък, който допринася за лошата топлопроводимост на нагревателния елемент.

Именно магнезиевият предпазен прът, който е основен елемент на всеки бойлер, намалява процеса на образуване на котлен камък. Магнезият по отношение на своите химични свойства е по-активен елемент от медта, поради което анодът привлича соли на твърдост, които присъстват във водата и причиняват образуване на котлен камък, като по този начин влиза в химична реакция с тях и се разрушава; съответно котлите с мокрите нагревателни елементи се нуждаят от по-честа профилактика, която се състои в почистване на нагревателния елемент от котлен камък и подмяна на анода.

Основните предимства на електрически нагревателен елемент с мокро отопление включват:

 • достъпна цена за бойлери;
 • дълъг експлоатационен живот с навременна проверка и подмяна на магнезиевия анод;
 • висока температура на повърхността на нагревателния елемент.

Недостатъци на мокър нагревателен елемент

 • податливи на образуване на слой от мащаб;
 • При смяна на нагревателния елемент е необходимо да се източи водата от работния резервоар.

Сух нагревателен елемент

Сухият нагревателен елемент, за разлика от мокрия , не влиза в контакт с вода , той се намира в емайлирана стоманена тръба или колба. Бойлер със сух нагревателен елемент е по-добър, ако потребителят редовно следи и следи състоянието на магнезиевия защитен прът, но има „малко“ НО , за което много потребители забравят.

Електрическият нагревателен елемент за сухо нагряване се намира в колбата; след като магнезиевият анод се изчерпи, резервоарът е напълно беззащитен за корозивните процеси, които се случват вътре в резервоара. Именно тялото на котела е следващият елемент, който е податлив на корозия, при проходен отвор бойлерът не може да бъде ремонтиран.

Предимства на сухи нагревателни елементи

 • не подлежи на мащаб;
 • гаранционният срок е по-дълъг от този на потопяемите електрически нагревателни елементи;
 • Ако се счупи, може да се смени, без да се източва водата от резервоара.

Основният недостатък на сухия нагревателен елемент е неговата висока цена.

Кой нагревателен елемент е по-добър: мокър или сух?

 • Ако потребителят е отговорен за своевременното обслужване на котела, тогава си струва да обмислите опцията за сух нагревателен елемент.
 • Ако сте един от онези 80% от потребителите , които са закупили, инсталирали и са забравили за навременна проверка и подмяна на анода, тогава трябва да изберете опции с мокър нагревателен елемент.

Защо?

По-добре е да използвате бойлер с потопяем (мокър) нагревателен елемент , тъй като има едно важно обстоятелство: нагревателният елемент ще защити тялото на резервоара в случай на повреда на магнезиевия прът и ще го защити правилно, докато нагревателният елемент работи. В бойлер за съхранение с потопяем нагревателен елемент (мокър тип), магнезиевият защитен прът е първият, който се повреди; след пълното разрушаване на пръта, следващият елемент за образуване на котлен камък ще бъде мокрият нагревателен елемент. След като нагревателят се натрупа с котлен камък, той се разваля и бойлера спира да работи, НО РЕЗЕРВОАРА ОСТАВА ЦЯЛ . Необходимо е само да смените магнезиевия прът и мокрия нагревателен елемент.

Какво ще се случи със сух нагревателен елемент в тази ситуация?

След повреда на магнезиевия защитен прът в бойлер със сух нагревателен елемент, котленият камък започва активно да „изяжда“ стените на работния резервоар на бойлера за индиректно нагряване , което впоследствие води до корозия (дупка) в резервоара . В тази ситуация бойлерът не може да бъде ремонтиран.

При избора на бойлер с мокър (потопяем) нагревател, бойлерът ще бъде по-добре защитен от корозия, отколкото в случай на сух нагревател. Бойлер с мокър нагревателен елемент ще струва много по-малко от модел със сух нагревателен елемент.

При избора на бойлер с мокър или сух тип нагревател е препоръчително да се запознаете с техните основни разлики, предимства и недостатъци.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери