Бързонагреватели за вода срещу нагреватели за съхранение: Кой е по-добрият избор?

Полезни съвети

Освен ако не обичате студените душове, нагревателят за вода е задължителен за всеки дом. Но въпреки ясното му предназначение, намирането на подходящия може да бъде обезсърчително за новите собственици на жилища – особено когато има различни видове бойлери, от които да избирате.

В наши дни изборът на бойлер се свежда до два основни: проточен бойлер и бойлер за съхранение на вода. Но по какво точно се различават те и дали единият е по-добър избор от другия? Нека разгледаме въпроса отблизо.

 1. Цена
  Обикновено един брой проточен бойлер струва от 50 до 150 долара по-малко от този на акумулиращ бойлер (разбира се, има и изключения, при които първият може да струва точно толкова). Но е важно да се отбележи, че за всяка баня ще ви трябва по един модул за проточен бойлер – така че в типичен 4-стаен апартамент с 2 бани ще ви трябват поне два.

От друга страна, един модул на акумулиращ бойлер може да обслужва повече от една баня. Излишно е да казвам, че тези с по-голям капацитет за съхранение естествено ще струват повече от по-малките си аналози.

Присъда: В крайна сметка цените на дребно не трябва да бъдат основното ви съображение, тъй като другите фактори в този списък ще играят по-голяма роля при определянето на вида бойлер, който трябва да си вземете.

 1. Размер и естетика
  За никого не е тайна, че жилищата в Сингапур стават все по-малки. Поради това дори уредите, монтирани на стената, като бойлерите, ако не са избрани правилно, могат да доведат до това малката баня да изглежда претрупана.

Съхраняващите бойлери естествено изискват обемиста конструкция, за да се побере резервоарът. За разлика от тях, проточните бойлери се предлагат в по-малки, компактни размери, които не заемат толкова визуално пространство, колкото бойлерите за съхранение.

Присъда: Проточните бойлери като цяло са визуално по-привлекателни, тъй като обикновено са по-малки. Въпреки това, ако сърцето ви е насочено към бойлер за съхранение (поради други причини, които скоро ще разгледаме), следете за модели, които се предлагат с минималистичен и модерен дизайн.

 1. Време, необходимо за загряване на водата
  При проточните бойлери начинът, по който работят, е заложен в името. Те притежават нагревателен елемент, който бързо загрява водата, докато тя преминава през него – това означава, че няма нужда да чакате водата да се загрее до желаната от вас температура.

Обратно, нагревателите за съхранение отнемат повече време, тъй като нагряват водата на едро – средно това отнема около 30 минути. По-ефективните модели обаче няма да отнемат толкова време, тъй като обикновено са оборудвани с висококачествени нагревателни елементи и изолационни слоеве.

Моделите от висок клас, като Viessmann VITOWELL comfort Deluxe, могат дори да бъдат оставени да работят през целия ден, тъй като устройството може да бъде програмирано да загрява вода в 2 фиксирани часа, докато през останалото време остава в покой. По този начин не се налага да чакате водата да се загрее след дълъг работен ден, нито да се притеснявате за разхищение на електроенергия.

Алтернативно, ако ви се случва да се връщате у дома по различно време всеки ден, включете режима за бързо нагряване Double Power, за да намалите времето за нагряване с до 40%!

Присъда: Бързодействащи нагреватели за вода – въпреки че акумулиращите нагреватели за вода (особено моделите от висок клас) не отнемат толкова време, колкото преди.

 1. Постоянство на температурата на водата
  Тъй като проточните бойлери нагряват вода при поискване, постоянството на температурата на водата им може да варира. Това е особено характерно за студените и дъждовни дни (четете: особено през сезона на мусоните), когато температурата на постъпващата вода е по-ниска от нормалната.

От друга страна, акумулиращите нагреватели черпят загрята вода от резервоар с предварително загрята вода и поради това тяхната мощност не се влияе от външни фактори като температурата на постъпващата вода.

Присъда: Съхраняващите бойлери са за предпочитане, ако търсите комфортен душ с постоянна гореща вода. Все пак имайте предвид, че някои марки, като Viessmann, предлагат нагреватели (както проточни, така и акумулиращи), които вече са снабдени с възможности за регулиране на температурата, така че за това вече ще е помислено.

 1. Налягане на водата
  Никой не обича душ със слабо налягане на водата, а ето и един малко известен факт: видът на нагревателя, който използвате, всъщност може да определи колко силно е то.

За да доставят гореща вода при поискване, проточните нагреватели трябва да ограничат скоростта на водния поток през нагревателните си елементи – и за да направят това, те намаляват налягането на водата от главния вход, което след това се изразява в по-слабо налягане на водата.

При акумулиращите нагреватели за вода не е необходима такава система, тъй като те просто загряват водата, която вече се намира в резервоара. Не е необходимо да се ограничава потокът на водата от главния вход, което означава по-силно налягане на водата, идеално за масажни дюзи или дъждовни душове, които са все по-популярни сред собствениците на жилища в Сингапур.

 1. Консумация на енергия
  Тъй като традиционните акумулиращи нагреватели нагряват големи количества вода наведнъж – и периодично подават топлина, за да поддържат определена температура – те ще изискват повече сок.

Обратно, проточните нагреватели консумират електроенергия само когато се използват, което ги прави по-енергийно ефективния тип от двата.

Въпреки това някои акумулиращи нагреватели се предлагат с енергийно ефективни функции/режими, които помагат да се преодолее тази разлика.

Присъда: Проточните бойлери обикновено са по-енергийно ефективни, но това зависи и от конкретния модел, който разглеждате, както и от навиците на използване (например, ако оставяте нагревателя за съхранение включен по-дълго от необходимото).

 1. Съображения, свързани с размера на домакинството и начина на живот
  За по-големите семейства (или тези, които живеят в по-големи жилища), изборът на акумулиращ нагревател има смисъл, тъй като едно устройство може да захранва повече от една баня.

Недостатъкът обаче е, че може бързо да се изчерпи запасът от гореща вода, особено ако двама или повече души си вземат душ едновременно. Така че, освен ако не се сдобиете с нагревател за съхранение на вода с голям капацитет, използването на проточен нагревател може да се окаже по-удачно, така че всеки да получи толкова гореща вода, колкото иска.

В крайна сметка това зависи от размера на домакинството ви, както и от навиците за вземане на душ.

 1. Лесен монтаж
  Както беше споменато по-рано, повечето проточни бойлери могат да се свързват и обслужват само един изход в даден момент, което означава, че ще трябва да закупите няколко устройства, ако имате няколко бани. Но от друга страна, инсталирането им е сравнително лесно, тъй като не изискват допълнителни тръбопроводи.

При акумулиращите нагреватели обикновено едно устройство е достатъчно за обслужване на повече от една баня. Сложната част е в инсталацията, при която вашият идентификатор/изпълнител ще изисква допълнителни усилия, за да положи водопроводните тръби до всяка точка на използване.

За ремонт без излишна работа изберете проточни бойлери.

Важна бележка за безопасност: Въпреки че бойлерите като цяло са безопасни, тъй като преминават през строги тестове, преди да бъдат продадени, правилният монтаж е от решаващо значение за избягване на токови удари, експлозии и пожари!

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери