Кой бойлер да избера: проточен или акумулиращ?

Полезни съвети

Чудите се какъв електрически бойлер да закупите и кой е по-добър – проточен или акумулиращ? И двете са добри и всеки по свой собствен начин; в тази статия ще ви помогнем да решите кое устройство е подходящо за вас.

Защо ви е необходим бойлер?

Бойлерът е незаменим в къщи, които не са снабдени с топла вода – в определени райони, село или селска къща. Също така е незаменим помощник по време на годишното спиране на топла вода за превантивна поддръжка. В такива условия бойлерът не е лукс, а необходимост – загряването на вода на битова печка или с помощта на бойлер изисква голямо количество енергия. Този процес е неудобен и носенето на тежки тенджери и купи с вряла вода е опасно, особено ако в къщата има деца. Бойлерът няма тези недостатъци. Осигурява топла вода 24 часа в денонощието без дълго чакане. Устройството спестява газ и електричество, което се забелязва в сметките за комунални услуги.

Освен това топлата вода може да не се доставя редовно поради ремонтни дейности. Бойлерът ви позволява да не зависи от комуналните компании и да не ограничава комфорта си, опитвайки се да миете чинии в ледена вода или да вземете душ с чайник.

Принцип на работа на бойлер за съхранение

Това е резервоар с топлоизолационен слой, вътре в който има нагревателен елемент, термостат и магнезиев анод за защита от котлен камък. Потребителят настройва режима на нагряване на определена температура на дръжката на термостата, студена вода влиза в контейнера, нагревателният елемент го загрява и се изключва автоматично, когато се нагрее до зададената температура. Когато водата изстине или се разреди със студена вода, тя отново започва да действа.

Има три варианта на модела, които се различават по вида на разположението:

● Вертикално. Монтират се в помещения с високи тавани. Мястото за бойлера обикновено се намира над тоалетна, пералня или в ниша с канализационни тръби.

● Хоризонтално. Такива модели са по-компактни и могат да се монтират под тавана. Подходящ за затворени пространства.

● Стоящ на пода. Това са масивни устройства с голям обем – над 150 литра. Монтира се на специална стойка и опорни стойки. Изисква се равен и издръжлив под без изкривявания или вдлъбнатини.

Обемът на резервоара се избира в зависимост от нуждите. За кухнята са подходящи модели от около 15 литра – лесно се побират над или под мивката, в зависимост от модела. Това е достатъчно за миене на съдове, почистване и пране.

Средно един човек използва 30 литра вода, когато взема душ. За семейство от двама души се препоръчва да инсталирате резервоар от 50 литра.

Нагреватели с денивелация 80 или повече са подходящи за семейства от 3 или повече души. Такова устройство може да доставя топла вода на няколко разпределителни точки едновременно.

Плюсове и минуси на бойлери за съхранение

Предимствата и недостатъците са свързани с дизайна на устройството и свойствата на материалите. Предимствата включват:

● не е необходим електропровод за свързване – работи от битово захранване 220V;

● топлоизолацията поддържа висока температура на водата за дълго време – понижение с няколко градуса на час;

● подаване на голям обем вода наведнъж;

● стабилна температура на топлата вода на изхода, независимо от температурата на водата на входа;

● мощност на нагревателния елемент от 1,5 до 2,5 kW – като електрическа кана.

Има определени недостатъци:

● големи размери на резервоара: обемните модели заемат много място или изискват отделна стая;

● дълго чакане за загряване на водата – нагревател 2.0 kW загрява 50 литра вода до 75 градуса за 70 минути;

● ограничено количество топла вода;

● препоръчителна годишна смяна на магнезиевия анод за увеличаване на експлоатационния живот на устройството.

Проточен бойлер: основни характеристики

Моделите Flow нямат резервоар за съхранение. Този тип устройство работи по следния начин: нагревателен елемент с мощност 3,5 kW (в зависимост от модела) се включва веднага след подаване на вода към системата, преминавайки през него, водата достига желаната температура. Температурата на нагрятата вода варира в зависимост от температурата на входящата вода, мощността на нагревателния елемент и налягането на изходящата вода.

Има два вида проточни нагреватели:

● Монофазни. Устройства с ниска мощност – обикновено 3,5 kW. Те работят от битова мрежа 220V.

● Трифазен. Свържете към електропровод с напрежение 380V. Това са устройства с мощност до 27 kW. Използват се за душове, където е необходимо водоснабдяване на няколко точки (производствени предприятия, спортни клубове, къща с няколко бани).

Втората класификация е водното налягане, с което работи бойлерът. Има два вида:

● Налягане.

Те се наричат ​​затворени, работят при стандартно водно налягане. Ако налягането е недостатъчно, устройството просто няма да се включи. Такива устройства са вградени в системи за водно налягане и могат да се изключват и регулират чрез кран на изхода. Бойлер от затворен тип се избира само когато налягането в мрежата е стабилно. Може да бъде свързан към няколко разпределителни точки, в зависимост от модела. Устройствата са оборудвани със защита от прегряване, заземяване и контролери за налягане. Автоматизацията помага да се регулира температурата и да се поддържа, като се избягват резки промени.

● Без налягане.

Това са открити бойлери. Те са по-малко продуктивни от затворените, но могат да работят с ниско налягане. За да го активирате, е достатъчно водата да тече свободно в спирателните вентили. Това устройство не може да бъде изключено на изхода, тъй като няма да издържи на налягането на водата и ако има пълна липса на налягане, нагревателният елемент се изключва. Системата за автоматично изключване предотвратява прегряване и повреда на устройството. Бойлер без налягане е свързан само към един смесител. Това означава, че ще трябва да инсталирате две устройства – в банята и в кухнята.

Отворените бойлери са подходящи за домове с чести спадове на налягането във водоснабдителната мрежа, частни къщи с кладенци и помпи с ниска мощност и горните етажи на високи сгради. Мощност на нагреватели без налягане: от три до шест kW.

Плюсове и минуси на проточните бойлери

Предимства:

● скорост на загряване на водата;

● компактни размери – ще се поберат дори в малка стая;

● неограничено количество топла вода;

● защита срещу пренапрежения на линията;

● проточен бойлер със средна мощност е по-евтин от бойлер за съхранение.

недостатъци:

● зависимост на затворени модели от налягането на водата;

● за устройства с висока мощност е необходимо свързване към трифазна линия и предварителен анализ на електрическата мрежа;

● колкото по-голямо е налягането на водата от чешмата, толкова по-ниска е нейната температура.

Има мит, че проточните бойлери харчат повече електроенергия. Но това не е така, по-нататък в статията ще ви кажем защо.

Сравнителен анализ на бойлери

За да определите кой електрически бойлер е по-добър – мигновен или акумулиращ, препоръчваме да ги сравните по цена, клас на енергопотребление, размери, сложност на монтажа и рискове по време на работа.

Тегло и размери

Бойлерите за съхранение имат големи размери. Моделът с 50 литров резервоар е с размери 80х50 и тегло около 12 кг. Такива устройства се препоръчват за просторни бани или отделно котелно помещение.

В малките стаи е по-добре да използвате проточни системи. Размерът на такова устройство е средно 27 х 16 см и тежи не повече от два килограма. Това опростява монтажа – няма нужда да повдигате тежък резервоар или да инсталирате здрави скоби. Проблеми с големи устройства възникват в къщи от газобетон – материалът изисква специални закрепвания. Големите тежести не трябва да се монтират върху порест материал.

Консумация на електроенергия

Има мнение, че цветето консумира повече електроенергия. Физиката диктува: необходими са 4200 kJ или 1167 kW, за да доведете литър вода до кипене. Оказва се, че разходите за бойлер и дебит генератор са еднакви. В този случай вторият се изключва веднага след като водоснабдяването от крана спре, а резервоарът за съхранение се включва периодично, за да се поддържа температурата. Разликата е малка поради топлоизолацията на резервоара.

При закупуване се препоръчва да се обърне внимание на класа на консумация на енергия. Моделите, които консумират по-малко електроенергия, са маркирани с буквата „E“. Ако устройството не е оборудвано с енергоспестяваща система, можете да настроите температурата на 55 градуса – в този режим се консумира по-малко електроенергия.

електрическа безопасност

Проточната система е свързана към трифазна линия, заземяване и изисква инсталиране на аварийно изключване. Ако е инсталиран неправилно, късо съединение може да доведе до пожар или токов удар. Моделите със затворен нагревателен елемент са по-безопасни.

Акумулиращият бойлер е свързан към домашната мрежа и не изисква допълнителни защитни системи. Поддръжката се извършва след изключване на уреда от електричеството. За да сте в безопасност, просто следвайте инструкциите, предоставени с нагревателя.

Монтаж и свързване

Акумулаторният бойлер може да се монтира от екип от двама души. Единият държи резервоара, вторият го закрепва. За монтаж на котела се използват анкери – те се продават заедно с устройството. Резервоари до 100 литра са окачени на две опорни точки, а по-горе – на четири. Подовите модели са монтирани на специална стойка, която може да издържи голямото тегло на устройството и водата. Такива устройства изискват равен под и точни изчисления за монтаж.

Един човек може да се справи с монтажа на тръбопровода. Могат да се използват специални крепежни елементи, но не са необходими. Такива модели са почти невидими, те могат да бъдат скрити с екран или завеса.

Свързването към водопровода е еднакво лесно и за двата типа: връзката за студена вода е свързана към входната тръба, за топла вода – към изхода.

Заключение

Проточният бойлер е подходящ за случайна употреба в селски къщи и апартаменти с периодично спиране на топла вода. За ежедневна употреба трябва да изберете бойлер за съхранение – висока електрическа безопасност, надеждност, ниски изисквания за мощност за електрическата мрежа. След изключване от мрежата съдържанието на резервоара ще запази топлината за няколко часа, за разлика от потока.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери