Кое спестява повече енергия: Резервоарни или безрезервоарни бойлери

Полезни съвети

Водонагревателят е част от дома, на която никога не се обръща внимание, освен ако нещо не е наред. Честно казано, работата на бойлерите е свързана с това, че те се настройват и забравят. Това е работен кон, който работи всеки ден през всеки сезон, доставяйки топла вода за душове и мивки в целия дом.

Когато на водата й е необходимо повече време, за да се затопли, или изобщо не може да се затопли, значи е време за нов бойлер. Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е дали ще вземете резервоарен или безрезервоарен бойлер. За повечето хора енергийната ефективност е най-важният фактор.

Резервоарни и безрезервоарни нагреватели за вода

Обикновено в жилищните домове има резервоарни бойлери, които обикновено побират 40-50 галона вода. Тръбопроводът вътре в дома се използва за транспортиране на горещата вода до мястото, за което е предназначена, като например баните или други отвори за мивки.

Какво представлява безконтактният бойлер и как работи?

Водонагревателите без резервоар (водонагреватели при поискване) използват мощни горелки за бързо загряване на водата при преминаването ѝ през нагревателния елемент и след това я доставят до мивките или душовете, без да е необходим контейнер. Източникът на енергия, който се използва за работа на нагревателите за вода без резервоар, е електричество или газ.

През последното десетилетие нагревателите за вода без резервоар са търсени поради твърдението, че използват много по-малко енергия от нагревателите за вода с резервоар. Дали обаче те са толкова по-енергийно ефективни? И дали експлоатационните разходи компенсират по-високия първоначален разход?

Нека разберем!

Присъдата: безконтейнерните бойлери са по-ефективни
Според Агенцията за опазване на околната среда (EPA) безконтейнерните бойлери използват по-малко енергия. Колко по-малко енергия ще консумира един безвъздушен бойлер зависи от това колко гореща вода използвате ежедневно.

EPA изчислява, че безвъздушният бойлер използва до 34% по-малко енергия от резервоарен бойлер, ако използвате 41 галона или по-малко гореща вода дневно. Ако домакинството използва повече от 86 галона гореща вода дневно, нагревателят без резервоар ще бъде с до 14% по-ефективен.

Изследване на Consumer Reports установи, че безконтактните бойлери са с 22% по-ефективни от бойлерите с резервоар, работещи на газ. Разграничението е важно, тъй като газовите резервоарни бойлери са много по-ефективни от електрическите резервоарни бойлери.

Все пак има едно изключение. Газовите нагреватели за вода без резервоар, които имат постоянно горяща пилотна лампа, могат да разхищават енергия и да обезсмислят икономията на енергия. По-добрият вариант е да се сдобиете с водонагревател без резервоар с устройство за периодично запалване (IID), което се включва при необходимост.

Разходи за газови нагреватели за вода без резервоар
Инсталирането на нагревател за вода без резервоар, работещ с природен газ или пропан, ще струва от 1000 до 2000 USD. Ако живеете в близост до газопровод, свързването на вече съществуващите тръби ще бъде донякъде лесно. Ако обаче нямате достъп до природен газ, ще трябва сами да си набавите природен газ.

Разходи за безвъздушни нагреватели за вода с електрическо захранване
Газовият безвъздушен нагревател за вода е малко по-достъпен от електрическия безвъздушен нагревател за вода. Инсталирането на електрически нагревател за вода обикновено струва от 1000 до 1500 долара. Инсталирането на електрическите нагреватели за вода без резервоар е малко по-лесно в сравнение с газовите нагреватели за вода без резервоар.

Собствениците на жилища, които са наистина сериозни по отношение на максималното пестене на енергия, може да искат да обмислят закупуването на повече от един нагревател за вода без резервоар. Инсталирането на по един във всяка точка за топла вода може да намали потреблението на енергия с до 50%.

Компромисът е в първоначалните разходи. Безстепенните бойлери обикновено струват значително повече от стандартните резервоарни бойлери. Инсталацията също е скъпа, независимо дали инсталирате безконтактен бойлер в ново жилище или подменяте съществуващ резервоарен бойлер.

За да разберете колко ще намали сметката ви за енергия един безконтактен бойлер, ще трябва да вземете предвид личните си тарифи. Въпреки това Министерството на енергетиката изчислява, че захранван с газ безрезервоарен нагревател за вода ще намали разходите за енергия с около 100 USD годишно, а електрическият безрезервоарен нагревател за вода намалява разходите с 44 USD годишно.

Като цяло, нагревателите без резервоар са значително по-скъпи от своите колеги, базирани на резервоари.

Защо нагревателите за вода без резервоар са по-ефективни?
Нагревателите за вода без резервоар, известни още като нагреватели за вода по заявка или при поискване, не съхраняват и не подгряват вода като конвенционалните нагреватели с резервоар. Вместо това, нагревателят без резервоар загрява вода само когато е необходима.

Предимства на нагревателите за вода без резервоар
Експлоатационният живот на безконтактните бойлери е от 20 до 30 години, което е два пъти повече от този на бойлерите с резервоар за съхранение.

При бойлера без резервоар, когато се включи горещата вода, тогава оборудването започва да работи. Мощна горелка бързо загрява водата, докато тя преминава през топлообменника, преди да я изпрати директно там, където е необходима. За разлика от резервоарните бойлери, горещата вода не се съхранява за използване на по-късен етап и може да се подгрява многократно.

Без загуби на топлина в режим на готовност

Една от най-големите разлики между резервоарните и безрезервоарните водонагреватели е, че резервоарните водонагреватели губят много топлина. Обикновено в резервоара има 30-50 галона вода, която се затопля за всеки път, когато е необходима. Тази конфигурация води до значителни загуби на топлина в режим на готовност, което не е проблем при повечето безрезервоарни бойлери.

Проблемът може да бъде сведен до минимум с подходяща изолация около резервоарния бойлер, поддържане на ниска температура и поставяне на бойлера на място, което е по-топло. Резервоарните бойлери, които през зимата се намират в студен гараж или мазе, трябва да работят по-усилено, за да затоплят водата, което изисква повече енергия.

Независимо дали имате газов или електрически бойлер, Майор Енерджи може да достави необходимата ви енергия. Ние сме надежден доставчик на енергия в целия Североизточен и Среден Запад. Използвайте пощенския си код, за да видите кои планове за газ и електроенергия се предлагат във вашия район.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери