Как да изберем подходящия бойлер за банята: съвети и препоръки

Полезни съвети

Водонагревателят е основен градивен елемент за комфортен дом и предлага топла вода по всяко време. Изборът на правилния модел обаче може да се окаже предизвикателство поради разнообразието от възможности на пазара. В тази статия ще разгледаме основните фактори, които трябва да вземете предвид, когато вземате решение за покупка на бойлер за баня.

Изборът на нагревател за вода е въпрос не само на комфорт, но и на спестяване на пари. А спестяванията са двойни: от една страна, разходите за закупуване, а от друга – експлоатационните разходи.

Изборът на бойлер е не само въпрос на комфорт, но и на спестяване на пари.

Размерът на банята, броят на хората, живеещи в дома ви, и техните нужди от топла вода, както и условията на работа на уреда, оказват съществено влияние върху избора на бойлер.

Всеки от тези фактори ще бъде разгледан подробно в тази статия, за да ви помогне да направите правилния избор и да осигурите на дома си сигурен и надежден бойлер.

Как да изберем подходящия бойлер за банята: съвети и препоръки

Водонагревател за баня: възможности за захранване

Вариантите на захранване на бойлера за баня са едно от ключовите съображения при избора му. Обикновено бойлерите се разделят на следните видове: електрически, газови и акумулиращи.

Банята се разделя на следните видове бойлери.

 1. Електрически нагреватели за вода. Тези модели работят от обикновен контакт на стената или изискват отделен професионален монтаж. Те са най-разпространените варианти за осигуряване на топла вода в градските апартаменти.
 2. Газови нагреватели за вода. Този тип бойлери са популярни в селски къщи или частни жилища, където има възможност за свързване към газовата мрежа. Те загряват водата по-ефективно и по-евтино от електрическите нагреватели.
 3. Складови бойлери. Те могат да се захранват както с електричество, така и с газ. За разлика от проточните бойлери, акумулиращите варианти съхраняват необходимото количество вода в резервоар, който може да се затопли предварително.

Съществуват обаче и комбинирани водонагреватели, които могат да използват няколко енергийни източника едновременно. Например, те могат да работят със слънчеви панели и да превключват на електричество или газ, когато е необходимо. Трябва да се отбележи обаче, че такива модели често са по-скъпи от конвенционалните.

Нагревател за вода или резервоар за съхранение: Кой нагревател за вода да изберете?

Въпросът за избора на бойлер е актуален за всеки, който постоянно се сблъсква с проблема с липсата на топла вода. Съществуват два популярни избора: инверторни бойлери и контейнерни бойлери.

Проточните нагреватели, както подсказва името, нагряват водата при преминаването ѝ през уреда. Те са компактни, осигуряват гореща вода мигновено и не изискват намеса в отоплителната система. Тяхната мощност обаче зависи от температурата на подаваната вода, както и от обема на консумираната вода.

От друга страна, акумулиращите водонагреватели съхраняват вече загрята вода. Това означава, че винаги ще имате достъп до топла вода, дори в случай на прекъсване на електрозахранването. Те обаче изискват повече място за инсталиране и загряването им може да отнеме до няколко часа.

 • Поточни отоплителни уреди.
  1. Многобройни модели
  2. Различни характеристики
  3. Разход на електроенергия
  .
 • Нагревател за вода. .
 • Капацитет
 • Как се монтира
 • Време за загряване

В заключение е важно да се отбележи, че изборът между проточен и акумулиращ нагревател зависи изцяло от вашите нужди и предпочитания: ако искате бърз и непрекъснат достъп до гореща вода, изберете проточен нагревател. Ако горещата вода е приоритет – независимо от обстоятелствата и условията на мрежата – изберете акумулиращ бойлер.

Форма и размер на нагревателя

Един от ключовите аспекти при избора на бойлер за баня е неговият размер и форма. Те оказват влияние не само върху естетиката на банята, но и върху функционалността на уреда.

Вертикалните модели бойлери обикновено са по-тесни и по-високи, идеални за тесни пространства. Те могат да бъдат вградени във вътрешни стени или монтирани в ъгъла на банята.

 1. Клапачи: Спестяват място, лесен монтаж и свързване
 2. Въпроси: ограничен обем на водата, необходим вертикален монтаж

Хоризонталните модели водонагреватели обикновено са по-широки и по-къси и могат да се монтират хоризонтално или вертикално. Обикновено те имат по-голям обем и капацитет и следователно могат да доставят повече вода.

 1. Плоски:голям воден обем, гъвкавост при монтажа
 2. Въпроси: заемат повече място в банята

.

Всеки път, когато избирате бойлер, си струва да вземете предвид размера и формата на банята си, както и личните си предпочитания и нужди.

Капацитет на нагревателя за вода в банята

Един от основните параметри, които трябва да вземете предвид при избора на бойлер за банята, е неговият капацитет. Той оказва значително влияние върху скоростта, с която се загрява водата, и върху консумацията на електроенергия.

Капацитетът на водонагревателя обикновено се измерва във ватове (W) или киловат (1 kW = 1000 W). Важно е да се отбележи, че колкото по-висока е мощността на вата, толкова по-бързо се загрява водата, но това увеличава и консумацията на електроенергия.

При избора на нагревател за вода си струва да запомните, че съотношението между мощността и времето за нагряване обикновено е правопропорционално: уред с мощност 1 kW може да затопли около 10 литра вода до 60 градуса за един час.

 1. Нискомощните (до 2 kW) нагреватели за вода са подходящи за банята, ако сте готови да изчакате 2-3 часа, за да загреете пълен резервоар с вода.
 2. Средни мощности (между 2 kW и 4 kW) ще затоплят водата ви много по-бързо, но ще изискват по-мощна електрическа връзка.
 3. Нагреватели с по-висока мощност (над 4kW)ще доведат бързо водата до желаната температура, но може да изискват специална електрическа инсталация и измервателен уред за свързването им

Така че, в обобщение, при избора на мощност на бойлера трябва да вземете предвид не само времето, за което устройството може да затопли водата, но и капацитета на електрическата мрежа в дома ви.

Как да изберем подходящия бойлер за банята: съвети и препоръки

Въпрос-отговор:

Как да избера нагревател за вода за моята баня?

При избора на нагревател за вода е важно да вземете предвид няколко критерия. На първо място, вземете решение за метода на загряване на водата: той може да бъде газов или електрически нагревател. Второ, обърнете внимание на обема на резервоара – той трябва да е достатъчен за вашето семейство. Струва си също така да се съсредоточите върху размера на банята и да изберете устройството с подходящ размер. Също така, разгледайте внимателно производителя и прочетете отзивите за даден модел.

Кой е най-добрият производител на бойлери за вода?

Трудно е да се посочи един лидер сред производителите на бойлери, тъй като изборът зависи повече от личните предпочитания и бюджета на потребителя. Все пак сред признатите от много потребители марки са Ariston, Electrolux, Bosch и Thermex.

Строителните норми позволяват използването на електрически бойлери в банята?

В съответствие със строителните разпоредби електрическите бойлери е разрешено да се монтират в банята. Важно е обаче да се има предвид, че всички електроинсталационни и монтажни работи трябва да се извършват от професионалисти при спазване на всички мерки за безопасност.

Колко енергоемки са електрическите нагреватели за вода?

Енергоемкостта на електрическите нагреватели за вода зависи от техния капацитет и обем на резервоара. Колкото по-високи са тези показатели, толкова повече енергия консумира устройството. Много от съвременните модели обаче са оборудвани с енергоспестяващи технологии, които позволяват оптимизиране на потреблението на енергия.

Необходим ли е специален кран за топла вода за електрически бойлер?

Нагревателят за вода не се нуждае от специален кран за гореща вода. Достатъчен е обикновен кран за вода. За удобство обаче може да се монтира термосмесител, който да спомага за поддържането на определена температура на водата в резервоара.

Как да се грижим за нагревателя за топла вода?

За да удължите живота на бойлера, се препоръчва да го почиствате от котлен камък веднъж или два пъти годишно. Също така си струва периодично да проверявате анодния прът и да го подменяте, ако е необходимо. За да се предотвратят течове, е препоръчително да проверявате дали маркучите са здраво свързани и да подменяте навреме филтрите, ако има такива.

Трябва също така периодично да проверявате анодния прът и да го подменяте, ако е необходимо.

Оцени статията
( 1 assessment, average 3 from 5 )
Бойлери