Избор и монтаж на бойлер в банята: съвети и трикове

Полезни съвети

Изборът и инсталирането на бойлер за баня е важно решение, което влияе върху вашия комфорт и удобство. Когато завъртим крана за топла вода, искаме тя да бъде гореща, топла и възможно най-икономична. Тази статия е написана, за да ви помогне да разберете това.

Какво трябва да търсите при избора на бойлер? Тук разбирането на основните функции и характеристики на уредите ще ви помогне да вземете решение. Такива са вместимостта и материалът на резервоара, начинът на свързване към водопроводната мрежа, видът на нагревателния елемент и т.н.

Инсталирането на бойлер също може да изисква специални умения и оборудване. Как точно се прави това? В тази статия ще научите за различните методи за монтаж в зависимост от модела и вида на бойлера.

„Бойлерът за вода е съществен елемент в много домове. Неговият избор и монтаж изискват разходи и време, но осигуряват комфорт и удобство.“

Правилното решение е гаранция за успешен резултат. Ето защо обмисленият избор и внимателният монтаж на бойлер е първата стъпка към комфортна баня.

Избор и монтаж на бойлер в банята: съвети и трикове

Класификация и методи за отопление на водонагреватели

Има много параметри, които трябва да се вземат предвид при избора на нагревател за вода за банята. Методът на нагряване е ключов, тъй като той оказва влияние върху свойства, като например колко бързо може да се произвежда гореща вода, консумацията на енергия и цената на самия уред.

Метод на нагряване

Съществуват следните основни методи на отопление:

 1. Технология,
 2. Газов,
 3. Индукция,
 4. Индуктивни,
 5. Текущи,

Нагревателите за вода с нагревател за тангентор са класически вариант. Водата в такива уреди се загрява от електрически нагревател, който е способен бързо да нагрява голям обем течност.

Модели с газ – в този случай горещата вода се получава чрез изгаряне на газ. Това е най-икономичният вариант и спестява разходи за електроенергия.

Индукционните бойлери са съвременни модели, които нагряват водата възможно най-бързо чрез използването на магнитно поле.

Моделите с акумулираща функция загряват голямо количество вода наведнъж и след това я използват през целия ден. Този вариант е идеален за по-големи семейства.

Проточните нагреватели нагряват водата директно, докато тя преминава през устройството. Това малко устройство мигновено загрява водата до желаната температура. Моделите с протичащ поток са идеални за малки апартаменти и къщи, където използването на вода е икономично.

Проточни нагреватели за вода

Нагревателите за вода са един от най-популярните видове уреди за загряване на вода. Те съдържат резервоар, в който водата се загрява до предварително зададена температура.

Едно от основните предимства на тези водонагреватели е възможността да се използва гореща вода по всяко време, дори при прекъсване на електрозахранването. Освен това той е в състояние да я осигури едновременно в няколко точки на ползване.

Той може да осигури гореща вода по всяко време.

Ключови критерии за избор на акумулиращ бойлер:

 • Обем – определя се от нуждите на къщата и броя на потребителите.
 • Изходна мощност – колкото по-висока е тя, толкова по-бързо се затопля водата, но се увеличава и консумацията на енергия.
 • Тип на монтиране – бойлерите могат да бъдат стенни или подови, като изборът зависи от наличното пространство в банята.

Важен критерий е и материалът на вътрешния резервоар, от който зависи продължителността на живота на уреда. Обикновено се използват резервоари от неръждаема стомана или такива, обработени със специален агент за защита от корозия.

Заслужава си да се вземе предвид и режимът на поддържане на температурата. Някои модели предлагат функция на таймер, която включва и изключва нагревателя по различно време, за да пести енергия.

Като вземете предвид всички тези критерии, можете да изберете най-добрия акумулиращ бойлер за вашата баня!

Системи за подгряване на вода с проточна система: Принцип и предимства

Проточните системи за затопляне на вода са съвременни устройства, които произвеждат гореща вода в желания обем незабавно. Тяхната конструкция и принцип на действие се различават значително от конвенционалните бойлери и акумулиращи бойлери.

Принципът на проточните водонагреватели се основава на нагряване на водата, докато тя преминава през устройството. За разлика от акумулиращите резервоари, проточните бойлери нямат резервоар за съхранение на вода – с други думи, горещата вода е на разположение бързо и в неограничени количества.

Предимства на проточните бойлери

Притежавате предимства на проточните бойлери.

Използването на проточни водонагреватели предлага редица значими предимства:

 • Непрекъснато подаване на гореща вода – Веднага щом отворите крана, в системата незабавно постъпва гореща вода. Това е идеално решение за големи семейства, където водата се използва често и в големи количества.
 • Спасяване на място – Проточните бойлери са много по-компактни от акумулиращите бойлери, което спестява място в банята.
 • Енергийна ефективност – Тъй като водата се загрява само при отваряне на крана, това значително намалява консумацията на енергия в сравнение с проточните бойлери, които постоянно поддържат температурата на водата.

Приготвяне за инсталиране на бойлер

Преди да се пристъпи към инсталиране на бойлер в банята, трябва да се обърне внимание на предварителната подготовка. Това ще опрости процеса на инсталиране и ще осигури надеждна работа на оборудването. Важни аспекти на подготовката:

 • Определяне на мястото за монтаж. Това може да бъде стена или ъгъл на банята. Вземете предвид достъпността за свързване и поддръжка, както и ергономичното оформление на пространството.
 • Приготвяне на монтажа. Бойлерът може да бъде много тежък, особено когато е напълно запълнен с вода. Уверете се, че той е правилно закрепен; използвайте качествени крепежни елементи.
 • Подгответе комуналните услуги. Планирайте водоснабдяването и електрозахранването до точката, в която ще се монтира оборудването.
 • Изберете нагревател за вода. Вземете предвид размера на резервоара и мощността на нагревателя. Помислете за нуждите на вашия дом или апартамент, като вземете предвид броя на обичайно пребиваващите хора и техните навици.

Алгоритъм за подготовка на пробите

 1. определете най-доброто място за поставяне на уреда.
 2. Съобразете се със състоянието на комуналните услуги. Ако водоснабдяването е лошо или електрическата мрежа е недостатъчна, тези проблеми трябва да се решат на първо място.
 3. Изберете подходящ нагревател за вода. Това зависи от това до кои комунални услуги имате достъп, колко вода обикновено използвате и какъв бюджет сте готови да инвестирате в инсталацията.
 4. Пригответе необходимите инструменти и материали за монтажа. За свързването на водонагревателя ще са ви необходими крепежни елементи, хидроизолация, нивелир и гаечни ключове.

Освързване на нагревателя за вода

Окабеляването на водонагревателя в банята е важен етап от неговия монтаж. То зависи от спецификацията на избрания уред и от условията в помещението.

На първо място трябва да се уточни, че свързването трябва да се извърши стриктно в съответствие с инструкциите на производителя. Липсата на опит и умения може да доведе до сериозни последици, включително до възможност за късо съединение и повреда на оборудването.

При свързването на всеки водонагревател е важно да се вземат предвид следните точки:

 1. Тип на свързване – зависи от модела на оборудването. Тя може да бъде директна или със смесителна батерия.
 2. Качество на водата – ако водата съдържа много примеси, е препоръчително да се монтира филтър
 3. Напрежение – Преди свързване винаги проверявайте дали напрежението в мрежата е същото като посоченото на оборудването

След като тези точки бъдат изяснени, монтажът може да започне. Процесът на окабеляване обикновено включва следните стъпки:

 1. Приготвяне на тръбната система: почистване, филтриране
 2. Поставяне на отоплителния уред в тръбната система с помощта на фитинги или съединители
 3. Настройване и проверка на нагревателя

Въпрос-отговор:

Кой нагревател за вода е най-подходящ за банята?

Изборът на бойлер за банята зависи от редица параметри, като например големината на помещението, колко топла вода ви е необходима и вида на сградата. За апартаменти например са по-подходящи акумулиращите бойлери с вместимост от 50 до 80 литра, докато проточните модели са по-подходящи за частни домове.

Как правилно да инсталирате бойлер?

Инсталирането на бойлера се различава в зависимост от вида на бойлера. Акумулиращите модели обикновено се монтират на стената, докато проточните модели могат да се монтират директно на тръбопровода. Така или иначе, процесът на инсталиране трябва да бъде извършен от експерт, за да се гарантира безопасността и дълготрайността на уреда.

Кой нагревател за вода е по-икономичен за използване?

Икономичната ефективност на даден бойлер зависи от неговия енергиен клас и обемно тегло. Моделите с енергиен клас А, например, се считат за най-икономични. Освен това проточните модели обикновено използват по-малко енергия, тъй като загряват водата директно в момента на използването ѝ.

Как да изберем нагревател за вода, ако банята ви е малка

Преходните бойлери са най-подходящи за малки бани, тъй като са по-малки и изискват по-малко място за инсталиране. И въпреки компактния си размер доставят гореща вода без компромиси.

Кое е по-добро: резервоар за съхранение или проточен бойлер?

Задаването на този въпрос, без да се вземат предвид личните ви нужди, е трудно. Акумулиращите бойлери могат да осигурят постоянно подаване на гореща вода, но заемат повече място и загряването им отнема повече време. Проточните модели са по-малки, но изискват по-мощна електрическа връзка и осигуряват гореща вода само когато кранът е пуснат.

Мога ли сам да инсталирам бойлер?

Въпреки че някои хора могат да изберат пътя „Направи си сам“ за инсталиране на бойлер, силно ви препоръчваме да потърсите професионален съвет. Това гарантира, че всичко ще бъде инсталирано правилно и безопасно, да не говорим, че обикновено включва запазване на гаранцията на оборудването.

Кои водонагреватели са по-надеждни и по-издръжливи?

Дълготрайността и надеждността на един водонагревател зависи до голяма степен от качеството на изработката и поддръжката на устройството. Като цяло марки като Ariston, Bosch и Electrolux са признати на пазара като надеждни и качествени производители на бойлери.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери