Решаване на проблема: Защо котелът не се нагрява и крушката не светва?

Решаване на проблем

Напълно обичайно е да имате проблеми в дома, които е трудно да разрешите сами. Един от тях е повреден бойлер или електрическа крушка. Но преди да повикате професионалист, си струва да се опитате да разберете причините за тези проблеми.

Решаване на проблема: Защо котелът не се нагрява и крушката не светва?

Котелът не загрява

Могат да съществуват редица причини, поради които котелът не отоплява:

Неизправен нагревателен елемент. Това е най-често срещаният проблем, който води до това, че бойлерът спира да загрява вода.
Проблем с терморегулатора. Ако терморегулаторът на бойлера се повреди, оборудването няма да поддържа зададената температура.
Електрически проблем. Прекъсване на електрозахранването или проблем с окабеляването също може да доведе до това бойлерът да не загрява вода.

Лампата не светва

Списък на причините:

  • Сгоряла крушка.Една от най-очевидните причини, поради които крушката спира да работи
  • Проблеми с перфоратора.Конзолата на лампата може да е разхлабена или окислена, което води до слаб контакт с проводниците.
  • Липса на електричество или проблеми с него.Проверете у дома, като замените лампата с функциониращ еквивалент.

Как да определите причината за проблема?
Диагностицирането на проблема е първата стъпка към намирането на решение.

ПроблемътДиагностика
КотелОпитайте волтметър или специален индикатор за напрежение, за да проверите тока в клемите на нагревателния елемент.
ЛампаАко лампата все още не светва, когато я смените, причината вероятно е в неизправна електрическа верига.

Ако имате електрически умения, бихте могли да се опитате да отстраните проблема сами. Ако не, обадете се на професионален електротехник или на лице, което извършва ремонт на електроуреди.

Как можете да предотвратите повторното възникване на тези проблеми?

Извършвайте редовни технически проверки на вашето електрическо оборудване и уреди. Подменяйте крушките и кабелите при първите признаци на износване. Това ще ви помогне да предотвратите много проблеми в бъдеще.

Причини за нефункциониращ проточен нагревател

Ако сте изправени пред ситуация, в която проточният нагревател не изпълнява функцията си за отопление, има няколко възможни причини:

  1. неправилно свързване. Ако за първи път монтирате нов проточен нагревател, независимо колко прост изглежда процесът, по-добре е да го поверите на специалист. Неправилното свързване може да доведе до неправилно функциониране на оборудването.
  2. Прекъсване на захранването. Ако имате недостиг на електроенергия или спад в мрежовото напрежение, това може да е причината нагревателят да не работи.
  3. Вътрешни неизправности. Възможно е да има проблеми с нагревателния елемент, термостата или други компоненти. Често можете да определите причината за неизправността по кода за грешка, показван от отоплителния уред.

Проверка на причината за проблеми с проточния нагревател

Някои от проблемите с проточния нагревател можете да се опитате да разрешите сами.

Някои от проблемите с проточния нагревател можете да се опитате да разрешите сами.

  • Проверете дали има електричество. Опитайте да включите други устройства, за да се уверите, че не става въпрос за общ електрически проблем.
  • Проверете дали има електричество.
  • Уверете се, че устройството е правилно свързано. Отворете инструкциите и проверете дали всички проводници са свързани по съответния начин.


Ако сте проверили всички опции и проточният нагревател все още не работи, тогава си струва да повикате професионалист. Професионалистът ще може бързо да диагностицира и отстрани проблема, което ще ви позволи отново да имате гореща вода.

Решаване на проблема: Защо котелът не се нагрява и крушката не светва?

Въпрос-отговор:

Защо бойлерът не загрява?

Ако вашият бойлер не загрява вода, причините може да са различни. На първо място, може да става въпрос за проблем със самия бойлер – той може да се е повредил или да е изгорял. Второ, проблемът може да е в електричеството – ако няма ток, бойлерът няма да може да затопли вода. На трето място, може да има препятствие във водопроводните тръби, което да блокира потока на водата. Възможни са и други варианти и е необходима диагностика.

Какво да направя, ако лампичката в бойлера ми не светва?

Ако в котела ви не светва лампичка, може да е счупен нагревателният елемент или да има нещо нередно в захранването. На първо място проверете захранването, проверете предпазителя и кабела. Ако няма нищо нередно в захранването, нагревателният елемент вероятно е изгорял и трябва да се смени.

Как мога да проверя котела за правилното му функциониране?

Има няколко прости проверки, които можете да направите, за да проверите дали котелът ви работи правилно. Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите електрозахранването. Ако светлинният индикатор не свети, това може да означава, че има проблем с електрическата мрежа. След това проверете самия котел. Ако той е студен на пипане и водата също е студена, това може да означава повреда в нагревателния елемент. Възможно е да има проблеми и с термостата, терморегулатора и други части.

Какво трябва да направя, ако бойлерът ми спре да загрява вода?

Ако котелът е спрял да загрява вода, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали има захранване. Ако то е наред, опитайте да рестартирате котела – възможно е да става въпрос само за временна неизправност. Ако това не помогне, може да е повреден нагревателният елемент или термостатът. В такъв случай се обърнете към специалист.

Колко струва подмяната на нагревателния елемент в котела?

Стойността на подмяната на нагревателния елемент може да варира значително в зависимост от модела на котела и региона, в който се извършва работата. Средно този ремонт може да струва от 1500 до 4000 рубли, включително цената на самия елемент и работата на майстора. Това обаче са само приблизителни цифри и действителната цена може да варира.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери