Как да диагностицираме проблем с водонагревателя

Решаване на проблем

Когато бойлерът ни работи правилно, ние използваме гореща вода за всичко – от душове до пране, без да се замисляме. Но когато той спре да работи, трябва да открием източника на проблема и да го отстраним. Как да диагностицираме проблем с водонагревателя?

Ако просто няма топла вода, това може да означава, че пилотната лампичка е угаснала. Проверете пилотната лампа. Ако е изгаснала, можете да я запалите отново, като следвате указанията в ръководството за експлоатация. Ако не можете да направите това сами, техник от газовата компания може да го направи вместо вас

Ако чувате странни звуци от нагревателя за гореща вода, вероятно става дума за минерали или твърд воден камък, които са се натрупали в резервоара и са се отчупили. В този случай ще трябва да източите резервоара и да почистите отлаганията. Може да искате да повикате професионалист за тази работа.

Ако откриете вода на пода в близост до водонагревателя, това означава, че водата се просмуква от резервоара. Водата може да идва от разхлабен вентил или от течаща тръба. Ако не виждате течащи тръби, можете да опитате да затегнете вентила. Ако този вентил е разхлабен, от нагревателя може да изтече вода. В противен случай течът може да е причинен от повреден вентил, запушен отдушник или дефектен нагревателен елемент.

Ако водата не е достатъчно гореща, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите термостата. Ако термостатът е настроен правилно, опитайте се да си спомните кога за последен път сте промили резервоара. Натрупването на минерали в резервоара може да попречи на водата да се нагрява правилно. Ако резервоарът ви не се нуждае от промиване, може да проверите потапящата тръба на нагревателя. Ако тръбата за потапяне е счупена, водата няма да се нагрява правилно. Можете да проверите тръбата за потапяне, като демонтирате линията за подаване на студена вода и извадите тръбата за потапяне от резервоара.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери