Теч в бойлера: причини и методи за отстраняване

Решаване на проблем

Какво да направите, когато бойлерът тече? Незабавно се свържете със специалист, който компетентно ще прегледа вашето оборудване. Повечето причини за повреди могат да бъдат отстранени в началния им етап. Нека да разгледаме причините, поради които котелът тече и как можете да го върнете в работно състояние.

Какво да правим, когато бойлерът тече

Щом видите, че бойлерът тече отдолу, веднага го извадете от контакта. Само след като захранването е изключено, можете да започнете да инспектирате оборудването. Ако в него се е образувала пукнатина, котелът обикновено тече отстрани или отгоре.

Бойлер на стената

Във всеки случай, когато котелът тече, това показва неговата повреда и не е необходимо да го забавяте. В противен случай вашето оборудване може напълно да се повреди или дори по-лошо, може да възникне късо съединение. Това може да бъде много опасно за другите

Ако бойлерът тече отдолу, това може да означава подмяна на анода в устройството или необходимост от почистване на неговия нагревателен елемент. Възможно е да има няколко варианта; най-добре е да не гадаете или да експериментирате, а да се обадите за помощ от професионалист, който може безопасно и ефективно да отстрани проблема.

Бойлер тече отдолу

Ако водата тече от котела в областта на щепселите, тогава си струва да разгледате по-отблизо маркучите, които са отговорни за подаването на вода към и от оборудването. Необходимо е внимателно да проверите връзките за течове и евентуално да смените нагревателния елемент. Такива ремонти не са лесни, тъй като трябва да премахнете оборудването, да източите водата от него и да потърсите причината за неизправността. Затова не жалете пари и се свържете с добър майстор.

Защо възниква изтичане и как да го отстраните

Една от причините за теч от бойлера е, че външният корпус на бойлера е повреден. Никой не е имунизиран от такава повреда и такъв проблем може да възникне дори веднага след инсталирането на устройството. Причината за това може да е изключен предпазен клапан , който предотвратява препълването на резервоара. В крайна сметка, ако резервоарът е пълен, тогава деформацията не може да бъде избегната. Също така, такава повреда може да възникне, когато вентилът е свързан, например, когато самият клапан се повреди. Този проблем може да бъде открит от водата, която тече по захранващата тръба. В този случай течът на котела може да бъде елиминиран чрез смяна на вентила.

Деформация може да възникне и при използване на нискокачествени тръби по време на монтажа. По-добре е да се избягват такива повреди; ако тялото е деформирано, тогава бойлерът не може да бъде ремонтиран; необходима е подмяна, тъй като не е безопасно да се използва такова оборудване.

Друга причина, поради която бойлерът може да тече, е производствен дефект. Да, това се случва, разбира се, много рядко, ако това са известни марки, но ако сте закупили евтин котел със съмнително производство, това може да се случи. За да разберете това, трябва да се обадите на техник, особено ако котелът е все още в гаранция. В случай на производствен дефект, продавачът трябва да замени оборудването за ново, но при условие, че гаранционният срок все още не е изтекъл.

Когато бойлерът се използва дълго време, неговият нагревателен елемент може да се покрие с дебела топка от котлен камък и може да причини неправилна работа на оборудването, а именно теч. В този случай бойлерът изтича изпод капака на резервоара.

Котелът трябва да се монтира от специалист, който знае как да го направи правилно. В крайна сметка, ако инсталацията не е извършена правилно, може да изтече.

Най-често при неправилен монтаж изтича при уплътнителния пръстен. Отстраняването на такъв теч няма да е проблем, просто трябва да затегнете повече гайките.

Ако връзките са били лошо уплътнени по време на монтажа, котелът също ще изпуска вода.

Може би са решили да спестят пари по време на монтажа и са използвали нискокачествени материали, като фитинги, уплътнения и т.н.

Износване на уплътнение. Ако водата тече през ревизионния отвор в пластмасовия капак на дъното на резервоара, най-вероятно гуменото уплътнение на фланеца е загубило своята еластичност.

Уплътнение на бойлера

Причината, че бойлера тече отдолу може да е най-обикновена гарнитура. Той се намира в долната част на устройството и за да разберете, че това е причината, струва си да премахнете долния капак на бойлера. Но не забравяйте, че първо трябва да изключите захранването на устройството. След като сте сигурни, че проблемът е в уплътнението, сменете го. Необходимо е да изберете строго идентично уплътнение. При покупка е необходимо да предоставите номера на модела на бойлера, за да пасне идеално уплътнението.

Котелът ще тече, ако свързващите му канали са лошо уплътнени.

Течът в резервоара също е една от причините, поради които бойлерът капе отдолу. Причината за това изтичане може да бъде показана от водата, която тече през обшивката. Тази ситуация може да възникне поради нарушаване на правилата за инсталиране на оборудване. 

При свързване е много важно да използвате само метални тръби, а не пластмасови. В крайна сметка, когато използвате пластмасови, хидравличните удари могат да влязат в резервоара, което може да го унищожи с течение на времето.

Теч от предпазния клапан. Предпазният клапан на котела е малък кран с отвор. Смяната на вентила ще помогне за премахване на теча.

Натрупване на котлен камък

Липса на превантивна поддръжка. Високата твърдост на водата, както и наличието на голямо количество примеси в нея, със сигурност ще повлияят на работата на котела. Тъй като бойлерът се използва, е необходимо редовно да се извършва профилактика, почистване от замърсяване и подмяна на износени части.

Възможно ли е да се удължи работата на котела?

Абсолютно всички домакински уреди изискват грижа и внимателна употреба. Котелът не е изключение. За да сте сигурни, че вашият бойлер работи безпроблемно възможно най-дълго, не забравяйте да го наблюдавате и спазвайте следните препоръки:

Във водопровода трябва да има налягане не по-високо от 3 атмосфери. Ако този индикатор е по-висок, тогава е необходимо да се монтира редуктор между захранващата тръба и входния клон. Редукторът трябва да бъде настроен на 2 атмосфери – това е идеален индикатор за налягането в резервоара за съхранение на котела.

Стените на резервоара и нагревателния елемент трябва редовно да се почистват от солни отлагания и котлен камък. Следването на тези прости съвети ще удължи живота на вашето оборудване.

Натрупване на котлен камък в котела

Трябва да следим състоянието на магнезиевия анод и за максимална защита да го сменяме поне веднъж годишно. Това ще гарантира, че резервоарът е постоянно защитен от корозия.

Специалистите съветват и поставянето на филтър преди влизане в контейнера. Филтърът задържа примеси от тежки метали и омекотява чешмяната вода.

Температурата вътре в резервоара трябва да се регулира така, че да не надвишава 50C.

Може да има много причини, поради които бойлерът тече, но ако се появят такива, първо трябва да изключите бойлера от мрежата и едва след това да започнете проверка. Котелът може да бъде отворен само ако причината за повредата е точно открита.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери