Какво трябва да направите, за да предотвратите експлозия на вашия бойлер?

Решаване на проблем

Почти всяка къща или апартамент, наред с домакински уреди като телевизор, прахосмукачка, микровълнова фурна, хладилник и др., има бойлер. Има 4 вида от тези единици:

  • течност;
  • газ;
  • твърдо гориво;
  • електрически.

Това разделение се основава на това какъв вид гориво се използва за работа на бойлера.

Има много причини, които принуждават жителите на градските къщи да инсталират електрически котли в апартаментите си. Основните са постоянни спирания на топла вода или нейното отопление, но с лошо качество. Така наречените резервоари за съхранение са особено търсени. Те работят на следния принцип: на стената се монтира специален резервоар, в който се натрупва вода, след което се нагрява за определено време.

Едно от предимствата на този тип бойлер е ниската консумация на електроенергия. Освен това може да се монтира много лесно без помощта на специалист. Но за да направите това, първо трябва да се запознаете с характеристиките на неговата работа и инструкции за инсталиране. В този случай трябва да сте много внимателни. В крайна сметка, ако технологията бъде нарушена, последствията могат да бъдат ужасни. Най-страшните от тях са взривяване на бойлер и прекъсване на комуникационната връзка.

1. Как работи бойлерът?

Експлозията на бойлер не е често срещано явление, но е напълно възможно. За да разберете защо това може да се случи и какво трябва да се направи, за да се предотврати това, първо трябва да разберете структурните характеристики на това устройство.

Нагревателният елемент е от голямо значение за един бойлер. Тези малки тръбни елементи вършат огромна работа – превръщат студената вода в загрята вода до зададената от потребителя температура. И следователно, за да работи вашият котел без прекъсвания, трябва да следите неговата изправност. И ако този елемент се счупи, можете лесно да го замените с нов. От нас можете да закупите нагревателни елементи . Като правило заедно с нагревателния елемент се закупува магнезиев анод , който изисква годишна подмяна.

Всеки битов бойлер е проектиран с два спирателни вентила. Единият от тях е монтиран на входа на студената вода, а другият на изхода на горещата вода.

Друг важен компонент за всеки котел е термостатът, благодарение на който уредът няма да се нагрява над зададената от потребителя температура.

Освен това допринася и за икономичното потребление на енергия. По този начин термостатът за бойлера играе много важна роля.

На входа на потока студена вода конструкцията осигурява два клапана: възвратен клапан и предпазен клапан. Първият е отговорен за предотвратяването на изтичане на вода от резервоара обратно в системата за захранване със студена вода. А вторият, в случай на налягане над нормалното (ако надвишава 6 atm), ще източи водата от системата през специален отвор.

Но не се тревожете, ако вашият бойлер изведнъж започне да кърви вода. В крайна сметка това не означава, че той се е развалил или че е възникнала някаква друга непредвидена ситуация. Излишната вода може да се източи и при нагряване на домакинския уред, тъй като тя се разширява при повишаване на температурата. Така че, ако температурата на водата е достигнала 90 ° C, тогава обемът на течността трябва да се увеличис около   3%. Оказва се, че в 100-литров резервоар след нагряване ще има 103 литра течност. И тази „допълнителна “ вода трябва да отиде някъде.

Днес висококачествените бойлери имат специално пространство за такъв „излишък “, благодарение на което водата не изтича от системата. Но ако се окаже, че не е достатъчно, тогава течността започва да тече през предпазния клапан в работен режим, а не в авариен режим. За да е по-удобно, можете да поставите дренажна тръба на този клапан, който ще насочва излишната вода директно в канала. Или, като опция, можете да поставите всеки контейнер отдолу.

За да може да се регулира налягането вътре в системата, на входа има редуктор. Налягането на водния поток, което не надвишава 3 atm, се счита за нормално за повечето бойлери и това се взема предвид при проектирането им. И ако тази маркировка бъде превишена, течността изтича от устройството през специално вградена дренажна система.

За да се предотврати експлозията на нагревателя, неговият дизайн включва следните 2 елемента:

  • клапан за намаляване на вътрешносистемното налягане (безопасност );
  • термостат.

Но се случва и едното, и другото да не работят. И тогава това води до различни аварии по време на работа на бойлера. Например експлозия или прекъсване на комуникацията. Да кажем, че сте задали температурата, до която бойлерът е трябвало да загрява водата и след това, според „командата “ на термостата, той е трябвало да се изключи. Но поради повредата на последния уредът не се изключи и водата в резервоара продължи да се нагрява, докато заври. В резултат на това налягането в системата се увеличи значително. Всичко това може лесно да се реши с предпазен клапан. Но, както се оказа, той също беше дефектен. И „допълнителната “ вода не може да напусне уреда. Тази ситуация е много опасна, тъй като поради неизправност на тези два елемента, бойлерът или ще се спука, или тръбата ще се счупи.

2. Предотвратяване на експлозия. Какво трябва да се направи?

Като следвате само няколко прости правила, можете да избегнете ситуации, които водят до експлозия на котела, както и да предотвратите други възможни аварийни повреди на системата за отопление на водата. Така:

1. Много е важно да свържете правилно домакинския модул;

2. Постоянно наблюдение, за да се гарантира, че бойлерът работи правилно (без ненужни изключвания, нормална работа на нагревателните лампи и др.).

И по-нататък. Всеки бойлер има индивидуално време, през което водата се загрява до максимална стойност. И веднага щом това време изтече, термостатът трябва да се изключи чрез термодвойка. Но ако термостатът е счупен, бойлерът няма да може да се изключи и това ще доведе до неговата експлозия. В такъв случай е необходимо незабавно да го изключите.

И в никакъв случай не трябва да източвате гореща вода. Високото налягане, натрупано в системата за отопление на водата, повишава точката на кипене. Следователно източването на водата ще доведе до намаляване на вътрешното налягане; непреварената вода ще заври, образувайки много пара и устройството може да експлодира.

Така единственото, което се изисква от вас в такъв случай е да изключите бойлера, за да изстине и да изчакате пристигането на специалист.

3. Добрата и най-важното безопасна и дългосрочна работа на уреда може да се осигури само от неговото качество

Висококачественият котел се различава от нискокачествения с наличието на двойка термостати, които предотвратяват възможността от експлозия. Температурата на първия се регулира от потребителя, а вторият вече е програмиран от производителя на +94 °C. Така, ако първият е дефектен и не може да изпълнява функциите си, вторият, веднага щом водата се загрее до 94°C, веднага ще блокира системата. За да премахнете тази ключалка, ще трябва частично да разглобите устройството.

Използвайте само висококачествени котли. В крайна сметка резервните части за бойлери могат да бъдат от различни производители. И вашата задача, когато избирате това устройство, е да дадете предпочитание на този, който е сглобен от компоненти от доверени компании.

Купувайки висококачествен и скъп авариен предпазен клапан, не е нужно да се притеснявате, че той няма да работи в точното време и бойлерът ще избухне. Този котелен елемент трябва постоянно да се проверява и подменя приблизително на всеки две години. За да проверите състоянието на предпазния клапан, е необходимо да следите дали капе, докато оборудването се нагрява. Ако да, значи е ОК.

Когато инсталирате тръби, както входни, така и изходящи, използвайте само висококачествени металопластични тръби. В крайна сметка тръбопроводът, изработен от метал или пластмаса, образува здрава връзка с котела, който е снабден с резба. И в ситуация, когато налягането в системата започне да се увеличава, тази връзка няма да се счупи, а ще доведе до разкъсване или на самия бойлер, или на резбата. И металопластичните тръби са свързани чрез фитинги, които компресират тръбата. И ако възникне извънредна ситуация, тази връзка просто ще се счупи: тръбата ще излезе от котела, предотвратявайки експлозията му.

Когато инсталирате бойлер в котелно помещение, не оборудвайте последното с много издръжливи прозорци. В крайна сметка, в случай на експлозия, те ще излетят първи, като по този начин ще запазят стените.

4. Какви други проблеми могат да възникнат?

Отстраняването на последствията от спукан водопровод ще ви струва много по-малко от последствията от експлозия на самия бойлер. Но ако опитате, такива ситуации може да не възникнат.

Повредата на тръбопровода ще доведе до поток от вода, чието количество ще нараства през цялото време. След това горещата вода ще започне да изтича от бойлера. Ремонтът на уреда и установяването на причините за прегряване на водата може да започне само след като резервоарът на устройството е напълно изпразнен и помещението е добре проветрено.
Но ако тръбите имат надеждна и висококачествена връзка с котела, тогава те може да не се счупят. Вместо това, поради нарастващото вътресистемно налягане, самият нагревател ще експлодира, носейки със себе си следните опустошителни последици:

  • домакински уред вече не може да бъде ремонтиран след експлозия;
  • всичко наоколо, включително врати, мебели, стени, плочки, комуникации за вода и газ и т.н., може да се повреди до степен, в която ремонтът вече няма да помогне.

Много е важно да не забравяме, че е много по-лесно да се предотврати експлозия, отколкото да се отстранят последствията от нея по-късно. И за да направите това, контролирайте работата на вашите домакински уреди. И не забравяйте за редовната профилактика и навременния ремонт на бойлера . Предлагаме сервиз и ремонт на марки Ariston, Termex, Timberg, Garanterm и други.

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери