Силни звуци от нагревателя?

Решаване на проблем

Случвало ли ви се е да чувате силни звуци от водонагревателя си?

Звуците могат да бъдат описани като непрекъснато свистене или високочестотен звуков сигнал. Звукът е периодичен и може да се чува дори когато нагревателят не е включен. Звукът се издава от предпазния клапан, който се монтира на всеки нагревател за съхранение.

Какво представлява предпазният клапан?
Предназначението на предпазния клапан е да изпуска водата от резервоара, за да се избегне повишаване на налягането, като по този начин предпазва резервоара от спукване.

Налягането се освобождава чрез капки чиста вода, които излизат от клапана. Важно е клапанът да не бъде блокиран, затова понякога се свързва тръба към точка за източване, за да може водата да тече свободно.

Какво причинява този звук?
Съществуват две причини, поради които предпазният клапан издава звук.

Ситуация 1: Предпазният клапан е повреден
Предпазният клапан не работи правилно и вече не може да издържи на налягането на водата, идваща от нагревателя. Възможно е той дори да отдава голямо количество вода, подобно на малък кран.

Решение: Ако клапанът е повреден, поправката му е лесна. Просто сменете клапана.

Ситуация 2. Налягането на входящата вода е твърде високо
Обезвъздушителните клапани се справят с налягането както от резервоара на водонагревателя, така и от водопроводните тръби. Налягането на водата в повечето домове в Сингапур е около 2,0 до 2,5 бара. В редкия случай, когато налягането на постъпващата вода надхвърля 3 бара, предпазният клапан вероятно ще издаде звук.

Решение: Намалете налягането на водата

Обадете се на градския съвет или на управлението на сградата, за да регулират налягането на входящата вода. Твърде високото налягане ще повреди другите ви уреди, свързани с водата, в дългосрочен план.

Ако това не помогне, намалете налягането на водата към отоплителния уред, като монтирате клапан за намаляване на налягането точно преди входа на отоплителния уред. Това може да бъде направено от външен водопроводчик, а разходите, включително монтажа, се оценяват на 150 USD.

Ако чувате звуци от нагревателя…

Свържете се с доставчика на гаранция или с професионалист за съвет. Както при всички устройства, винаги съществува вероятност клапанът да се повреди. Решете проблема възможно най-скоро, преди нагревателят да се превърне в опасност за безопасността!

Оцени статията
( No ratings yet )
Бойлери